Comisia juridică a decis: Ilan Șor va fi privat de salariu, compensații și indemnizații
Full Article 3 minutes read

Comisia juridică a decis: Ilan Șor va fi privat de salariu, compensații și indemnizații

Comisia juridică numiri și imunități din cadrul parlamentului a aprobat, prin vot unanim, demersul secretariatului parlamentului, privind suspendarea drepturilor salariale, la indemnizații și compensații a deputatului Ilan Șor. Decizia a fost luată astăzi, 22 ianuarie. Totodată, deputații au decis să modifice regulamentul parlamentului, pentru a întări juridic inițiativa. 

Deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Sergiu Sîrbu, a declarat că susține inițiativa, însă este de părere că trebuie modificat și regulamentul parlamentului.

„Consider că suspendarea drepturilor salariale poate avea loc și trebuie să aibă loc, dar nu printr-o simplă modificare a unei hotărâri de birou, dar prin modificarea regulamentului parlamentului sau a legii privind statutul deputatului, deoarece acea sancțiune este prevăzută, dar e prevăzută prin lege. Cineva va ataca în judecată decizia biroului și va câștiga. Noi prin avizul nostru spunem: da, aveți dreptul să îi tăiați din salariu, dar noi trebuie să spunem: aveți dreptul și trebuie să îi tăiați din salariu. Aceeași normă trebuie să o dublăm prin regulamentul parlamentului, ca să avem o bază legală”, a explicat deputatul democrat.

Amintim că secretariatul parlamentului a trimis un demers către Comisia parlamentară juridică numiri și imunități, privind lipsirea lui Ilan Șor de salariu, indemnizații și compensații, în condițiile absenței nemotivate a acestuia în organele de lucru ale parlamentului.

Potrivit art. 131 din regulamentul parlamentului, absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la 3 şedinţe ale parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 50% din salariu şi din alte indemnizaţii pentru luna următoare. Absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la 4 şi mai multe şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 75% din salariu şi din alte îndemnizaţii pentru luna următoare.

Amintim că liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, Șor a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: