Comisia pentru grațiere explică de ce o femeie din Drochia, mamă a cinci copii, nu poate fi scutită de pedeapsă
Full Article 3 minutes read

Comisia pentru grațiere explică de ce o femeie din Drochia, mamă a cinci copii, nu poate fi scutită de pedeapsă

Natalia Ursachi, femeia din Drochia, mamă a cinci copii, care a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit, nu poate fi grațiată în acest moment. Precizarea a fost făcută de către președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, Ion Guzun, în cadrul unui briefing din 12 noiembrie. Acesta a argumentat că, deocamdată, femeia nu întrunește condițiile de grațiere prevăzute de legislație.

Potrivit legii, persoana care depune către președintele țării cererea de a fi grațiată trebuie să întrunească anumite condiții, care țin de personalitatea condamnatului, comportamentul, starea sa civilă, atitudinea față de cele săvârșite, partea executată a pedepsei, părerile administrației instituțiilor penitenciare. Îndeplinirea acestor condiții nu s-ar fi regăsit în cererea Nataliei Ursachi.

Ion Guzun, președintele Comisiei pentru grațiere, a declarat că, în cazul persoanelor condamnate pentru sustragerea de bunuri sau alte infracțiuni prin care au fost cauzate prejudiciile materiale, la cererea de grațiere trebuie anexate informații privind repararea prejudiciului.

„În cazul examinării cererii a fost indicată o datorie pe care aceasta o are. Comisia a constatat că, pe acest caz, în acest moment, nu poate fi recomandată președintei Republicii Moldova grațierea doamnei Ursachi Natalia. Nu a fost întrunită condiția recuperării prejudiciului. Este o normă impusă de lege, pentru ca orice persoană care solicită grațierea să aibă la acel moment toate datoriile stinse față de partea vătămată. Nu a fost întrunită condiția de recunoaștere a vinovăției. În aceste condiții, Comisia a considerat inoportună recomandarea grațierii acestei persoane în acest moment”, a spus Ion Guzun.

Amintim că femeia a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit. Ea susține că și-a luat o mașină de cinci mii de euro, că să presteze servicii de taxi și să-și hrănească micuții pe care îi crește singură, dar nu a fost în stare să mai achite taxele, potrivit PRO TV Chișinău. Pe de altă parte, ZdG a aflat că, de fapt, Natalia Ursachi a împrumutat 2500 de euro și a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase pe un site specializat anunțul că își vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil. Curtea de Apel Bălți a condamnat-o pe femeie la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8700 de euro – și datoria de 2500 de euro.

În octombrie 2020, în cadrul unui breafing de presă, liderul de atunci al formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că este gata să achite datoria de peste 200 de mii de lei pentru femeia din Drochia, condamnată la șase ani de pușcărie, lucru care nu s-a întîmplat.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: