Comisiile juridice din parlamentele R.Moldova, României și Ucrainei, în ședință la Maramureș. Grosu participă la reuniune
Full Article 3 minutes read

Comisiile juridice din parlamentele R.Moldova, României și Ucrainei, în ședință la Maramureș. Grosu participă la reuniune

În România are loc o ședință comună a comisiilor juridice din parlamentele Republicii Moldova, României și Ucrainei. Reuniunea se desfășoară în perioada 24-26 ianuarie. La discuții participă inclusiv președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu, vicepreședintele Senatului României Virgil Guran și președintele Radei Supreme a Ucrainei Ruslan Stefanciuk. 

Reprezentanții Parlamentului de la Chișinău au anunțat că, în perioada 24-26 ianuarie, are loc ședința comună a comisiilor juridice din parlamentele Republicii Moldova, României și Ucrainei. Reuniunea se desfășoară în România.

La ședință, potrivit reprezentanților Parlamentului, se discutată subiecte legate de aderarea la Uniunea Europeană.

„Scopul ședinței comune este de a aduce cele trei țări la aceeași masă de discuții, cu scopul de a analiza aspectele relevante în procesul de preaderare la Uniunea Europeană. În cadrul ședinței se va discuta despre recomandările ce vizează domeniul justiției și funcționarea sistemului judiciar, propuse în procesul de negociere a Republicii Moldova și a Ucrainei în contextul aderării la Uniunea Europeană”, au precizat reprezentanții Parlamentului de la Chișinău.

Potrivit sursei, urmare a ședinței va fi adoptată o declarație care vizează cooperarea dintre Republica Moldova, Ucraina și România în domeniul reformării justiției și combaterii corupției.

La discuții participă președintele Parlamentului Igor Grosu, vicepreședintele Senatului României Virgil Guran și președintele Radei Supreme a Ucrainei Ruslan Stefanciuk. De asemenea, evenimentul va reuni reprezentanți ai instituțiilor juridice din cele 3 țări, magistrați și avocați, diplomați, iar dezbaterile vor fi împărțite pe mai multe sesiuni de lucru.

g4media.ro scrie că ședința comună are loc, începând de miercuri până duminică, în comuna Moisei din Maramureș. Potrivit sursei, aa această şedinţă se analizează paşii parcurşi de România în domeniul justiţiei, dar şi următorii paşi care ar trebui efectuaţi de Moldova şi Ucraina, ca elemente necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană. Presa română a precizat că președintele Radei Supreme a Ucrainei Ruslan Stefanciuk va avea intervenţie, la reuniune, printr-o înregistrare audio-video.

„Din delegaţia română fac parte vicepreşedintele CSM, procurorul Emilia Ion, şi alţi membri ai consiliului, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mihai Paşca şi Victor Alistar – reprezentant al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La eveniment participă şi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic din România, Republica Moldova şi Ucraina”, a menționat presa română.

***

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie 2022. Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.

Ulterior, Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată, în seara de 14 decembrie 2023, de președintele Consiliului European Charles Michel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: