diez.md

Companie imobiliară din R. Moldova, obligată să achite statului peste 41 de milioane de lei pentru evaziune fiscală

O companie imobiliară din Republica Moldova va plăti statului 41.937.929 de lei, sumă ce include impozite restante și amenzi, pentru perioada 2012-2017. Decizia a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în urma admiterii acțiunii civile inițiate de Serviciul Fiscal de Stat, bazată pe dosarul trimis în instanță de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Deși compania și administratorul acesteia au fost recunoscuți vinovați, aceștia nu vor fi sancționați penal, deoarece a intervenit prescripția răspunderii penale.

Investigația procurorilor PCCOCS a dezvăluit că, în perioada 2012-2015, administratorul companiei a declarat venituri mai mici decât cele reale sau, în unele cazuri, nu a raportat deloc veniturile. În timpul cercetărilor, acesta a recunoscut inițial faptele și a plătit prejudicii de peste 4 milioane de lei, dar ulterior a renunțat la recunoașterea vinovăției.

În plus, între 2015 și 2017, compania a continuat să prejudicieze statul prin practici ilegale. Procurorii au descoperit că o parte semnificativă a agenților imobiliari – peste 100 – lucrau fără contracte legale, fiind remunerați „în plic,” iar impozitele aferente veniturilor lor nu erau plătite. Martorii din cadrul companiei au declarat în instanță că, în loc să asigure respectarea legislației, conducerea companiei era preocupată de alte reguli interne, precum penalizarea agenților imobiliari pentru lipsa cravatei, cu amenzi de până la 70 de euro.

Sentința instanței confirmă obligația companiei de a plăti prejudiciul către bugetul de stat, însă decizia nu este definitivă, părțile având dreptul la contestare, în timp ce beneficiază de prezumția nevinovăției, conform legii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: