Compensații integrale la motorină pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Gavrilița: „Un ajutor real pentru agricultori”
Full Article 2 minutes read

Compensații integrale la motorină pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Gavrilița: „Un ajutor real pentru agricultori”

Producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul anului curent, în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Totodată, se va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic. Între timp, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă. Decizia a fost luată de Cabinetul de miniștri pe 6 iulie.

„Pentru întreprinderile catalogate ca micro, mici și mijlocii, inclusiv pentru sectorul zootehnic, accizele la motorină vor fi compensate 100%. Pentru ceilalți producători, compensarea va fi calculată în funcție de suprafața lucrată, dar nu mai mult de 200 mii lei pentru toate categoriile de producători”, a declarat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

În acest scop, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate suplimentar 120 milioane lei. Astfel, Fondul pentru rambursarea integrală a accizei pentru producătorii agricoli va constitui 320 milioane lei.

Solicitanții de compensații vor putea depune pe parcursul anului două dosare la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură sau câte un dosar per semestru. Plafonul maxim pentru un beneficiar este de 200 mii de lei anual, dublu față de prevederile anterioare. Astfel, noile modificări vor permite producătorilor agricoli mici și mijlocii să efectueze lucrări mecanizate pe cca 800 ha.

Modificările au fost efectuate în contextul scumpirii motorinei, atât în plan internațional cât și național. Guvernul susține că sursele financiare prevăzute pentru compensarea accizei la motorină vor asigura producătorii cu mijloacele financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon și întreținerea întreprinderilor zootehnice.

„Un ajutor real pentru agricultori”, a comentat prim-ministra Gavrilița decizia Guvernului.

De menționat că, recent, mai mulți agricultori din țară au ieșit la protest pentru a cere susținerea guvernării. Fermierii s-au plâns pe prețul mare la motorină și au cerut statului să intervină. Se întâmplă după ce prețul la carburanți a înregistrat recorduri maxime în ultima perioadă. Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) explica că această criza este generată, în special, de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale şi care a exclus parțial de pe piețele occidentale produsele petroliere din Federația Rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: