foodbusiness.net

Compensații integrale la motorină pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Gavrilița: „Un ajutor real pentru agricultori”

Producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul anului curent, în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Totodată, se va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic. Între timp, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă. Decizia a fost luată de Cabinetul de miniștri pe 6 iulie.

„Pentru întreprinderile catalogate ca micro, mici și mijlocii, inclusiv pentru sectorul zootehnic, accizele la motorină vor fi compensate 100%. Pentru ceilalți producători, compensarea va fi calculată în funcție de suprafața lucrată, dar nu mai mult de 200 mii lei pentru toate categoriile de producători”, a declarat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

În acest scop, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate suplimentar 120 milioane lei. Astfel, Fondul pentru rambursarea integrală a accizei pentru producătorii agricoli va constitui 320 milioane lei.

Solicitanții de compensații vor putea depune pe parcursul anului două dosare la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură sau câte un dosar per semestru. Plafonul maxim pentru un beneficiar este de 200 mii de lei anual, dublu față de prevederile anterioare. Astfel, noile modificări vor permite producătorilor agricoli mici și mijlocii să efectueze lucrări mecanizate pe cca 800 ha.

Modificările au fost efectuate în contextul scumpirii motorinei, atât în plan internațional cât și național. Guvernul susține că sursele financiare prevăzute pentru compensarea accizei la motorină vor asigura producătorii cu mijloacele financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon și întreținerea întreprinderilor zootehnice.

„Un ajutor real pentru agricultori”, a comentat prim-ministra Gavrilița decizia Guvernului.

De menționat că, recent, mai mulți agricultori din țară au ieșit la protest pentru a cere susținerea guvernării. Fermierii s-au plâns pe prețul mare la motorină și au cerut statului să intervină. Se întâmplă după ce prețul la carburanți a înregistrat recorduri maxime în ultima perioadă. Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) explica că această criza este generată, în special, de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale şi care a exclus parțial de pe piețele occidentale produsele petroliere din Federația Rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Un alt candidat independent vrea să participe la alegerile parlamentare. Despre cine este vorba

Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat joi, 24 iulie 2025, încă o cerere din partea unui potențial candidat independent la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Este vorba despre Stepan Savițchi, care a solicitat eliberarea listelor de subscripție în vederea colectării semnăturilor necesare pentru susținerea candidaturii sale.

Stepan Saviţchi este cel de-al 13-lea candidat care a depus cerere la CEC pentru scrutinul parlamentar și cel de-al 11 candidat independent.

Potrivit legislației electorale, candidații independenți trebuie să adune între 2.000 și 2.500 de semnături ale susținătorilor cu drept de vot, iar în cazul candidatelor femei – între 1.000 și 2.500 de semnături.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: