Andrei Iavorschi, suspendat din funcția de șef al Inspectoratului Național de Probațiune (INP), scapă de acuzațiile de abuz în serviciu. Procuratura Anticorupție a anunțat despre clasarea cauzei penale și scoaterea de sub urmărire penală a acestuia. „Nu au fost stabilite încălcări de ordin penal”, a menționat Procuratura. În reacție, Iavorschi a cerut să fie restabilit în funcție și să-i fie achitate salariile în perioada cât a fost suspendat, un an și 8 luni. În plus, Iavorschi a solicitat câte o mie de lei pentru fiecare zi cât a fost suspendat. Ministerul Justiției a anunțat că a recepționat cererea lui Andrei Iavorschi. Totodată a declarat că Inspectoratul Național de Probațiune a contestat ordonanța Procuraturii Anticorupție privind scoaterea acestuia de sub urmărire penală, pentru reexaminare în ordinea ierarhic superioară.
Anunțul lui Iavorschi și explicația Procuraturii Anticorupție
Pe 5 februarie, Andrei Iavorschi a scris pe rețelele de socializare că la 30 ianuarie Procuratura Anticorupție a clasat cauza penală care a stat la baza suspendării lui din funcție.
„La 31.01.2024 ministra justiției a fost informată despre clasarea cauzei și încetarea suspendării, precum și solicitarea de repunere în drepturi cu achitarea salariilor pe perioada îngrădirii profesionale. Oare ce abuzuri va comite în continuare promotorul justiției reformate, rămâne de văzut”, a menționat Iavorschi.
Ulterior, Procuratura Anticorupție a confirmat scoaterea de sub urmărire penală a directorului Inspectoratului Național de Probațiune, cu clasarea cauzei penale. Instituția a amintit că urmărirea penală a fost începută pe 13 mai 2022, de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, în baza art. 327 alin. (1) Cod penal, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit de către persoanele responsabile din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune.
„Temei pentru pornirea urmăririi penale a constituit denunțul Inspecției Financiare, pe faptul că în perioada ianuarie 2019 – ianuarie 2022, persoane publice din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune au admis cheltuieli neîntemeiate în sumă de 458.800 lei și cheltuieli nerecuperate la retribuirea muncii în sumă de 434.900 lei.
Încălcările invocate în denunț au fost constatate de către Inspecția Financiară în raportul privind rezultatele inspectării financiare și în prescripția nr. 25-04-10/558 din 13.04.2022 și constau în încheierea contractelor de valoare mică privind prestarea diferitor servicii în sumă de 458.800 lei și achitarea cheltuielilor suportate pentru plata salariului, în valoare totală de 434.900 lei, ca urmare al executării unor hotărâri judecătorești nedefinitive.
În cadrul urmăririi penale, ca urmare al administrării probatoriului, s-a constatat că hotărârile judecătorești în baza cărora au fost retribuite cheltuielile salariale în sumă de 434.900 lei, erau executorie din momentul pronunțării, iar ca rezultat al contestării cu apel și recurs de către Inspectoratul Național de Probațiune, acestea au devenit irevocabile, fapt ce a determinat de a conchide lipsa abuzului de serviciu din partea directorului Inspectoratului Național de Probațiune, pe acest episod”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.
Ulterior, a comunicat Procuratura Anticorupție, „fiind dispusă efectuarea expertizei contabile, nu au fost stabilite careva încălcări și nici prejudiciul cauzat Inspectoratului Național de Probațiune”.
„Ca rezultat al investigațiilor complete și obiective efectuate, nu au fost stabilite încălcări de ordin penal ce ar putea fi imputate directorului Inspectoratului Național de Probațiune și nici prejudiciu cauzat instituție, fapt ce a determinat organul de urmărire penală al CNA să propună scoaterea de sub urmărire penală a directorului INP și clasarea cauzei penale. La 30 ianuarie 2024, Procuratura Anticorupție a acceptat propunerea organului de urmărire penală al CNA și a fost emisă ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a directorului Inspectoratului INP, cu clasarea cauzei penale”, au menționat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.
Iavorschi, declarații de presă
Tot pe 5 februarie, Iavorschi a ieșit în fața jurnaliștilor. El a spus că vrea să-și desfășoare în continuare activitatea la Inspectorat și își dorește salariile în perioada cât a fost suspendat, un an și 8 luni.
„Nu doresc altceva decât repunerea în drepturi, bineînțeles – achitarea salariilor care mi se cuvin pe perioada suspendării și deja să-mi desfășor activitatea”, a comunicat Iavorschi.
Întrebat la cât s-ar ridica acest salariu, Iavorschi a spus: „Valoarea ar fi de la 3 la 4 sute de mii de lei. Asta vorbesc de drepturile salariale, exclusiv. Dacă să ne referim la majorarea de întârziere, la caz… pentru că drepturile la muncă, salariale, sunt consfințite în legile noastre generale și în cele speciale, și nimeni nu este în drept să te îngrădească de la ele. Or, odată îngrădite noi avem și prevederile în codul de procedură civilă, care prevede 0,3% pe zi din valoarea sumei. Dacă să raportăm la suma care urmează să fie achitată ar constitui circa o mie de lei pe zi pentru fiecare zi de întârziere. (…) 300-400 de mii de lei este doar salariul pe perioada cât am fost lipsit, plus penalitatea de o mie de lei pe zi, pentru fiecare zi de întârziere”, a adăugat Iavorschi.
Ministerul Justiției, precizări
Ministerul Justiției a anunțat că a recepționat „cererea lui Andrei Iavorschi, care a ocupat anterior funcția de director al Inspectoratului Național de Probațiune, ulterior fiind suspendat”. „Solicitările sale sunt în proces de examinare conform termenilor legali, fiind făcute și câteva interpelări pe caz”, au comunicat reprezentanții Ministerului.
Totodată, a comunicat instituția, Inspectoratul Național de Probațiune a informat Ministerul Justiției că a contestat Ordonanța Procuraturii Anticorupție privind scoaterea de sub urmărire penală, pentru reexaminare în ordinea ierarhic superioară.
„Imediat ce va fi acumulată informația completă pe caz, cererea va fi soluționată”, au raportat reprezentanții Ministerului.
***
Pe 15 iunie 2022, Sergiu Litvinenco – atunci ministru al Justiției – a anunțat că Andrei Iavorschi a fost suspendat de la șefia Inspectoratului Național de Probațiune. Litvinenco menționa că decizia a fost luată urmare a demersului Procuraturii Anticorupție care a inițiat urmărirea penală în privința lui Iavorschi.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!