Concert la Moscova. Organizatorii neagă legătura cu alegerile, dar publică mesaje în susținerea lui Dodon (UPDATE)
Full Article 4 minutes read

Concert la Moscova. Organizatorii neagă legătura cu alegerile, dar publică mesaje în susținerea lui Dodon (UPDATE)

Cu trei zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, care vor avea loc pe 15 noiembrie, la Moscova se va organiza un concert pentru diaspora din Rusia. Pe 11 noiembrie, cetățenii moldoveni sunt așteptați la „Seara Diasporei”, scrie TV8. Deși organizatorii neagă vreo legătură cu politica, pe pagina de Facebook a organizației sunt publicate îndemnuri de a vota „un președinte care va întări relațiile moldo-ruse”.

UPDATE (10.45) Contactat de NM, directorul general al organizației „Dar pentru Moldova”, Mihail Cornea, a declarat că este vorba despre un ONG care reprezintă interesele diasporei.

„Nu am fost niciodată o organizației politică. Din 15 aprilie am început să ajutăm cetățenii în privința repatrierii, realizăm multe proiecte pentru relațiile moldo-ruse. În primul tur nu am făcut agitație, nimic nu am făcut. Dar în turul I am văzut că cetățenii sunt pasivi în diaspora și am vrut ca oamenii să se odihnească, să se umple de energie, iar pe 15 să participe la votare. Totul este achitat de organizație. Cel mai probabil se va transmite online, va fi transparent și ușile vor fi deschise pentru toți cetățenii Moldovei, indiferent de preferințele politice”.

Știrea inițială

„Dragi Prieteni din Moscova și din regiunea Moscovei, echipa „Dar pentru Moldova” vă invită pe data de 11 noiembrie la o seară specială ,,Seara Diasporei”, cu cântec și voie bună, o întâlnire a diasporei din Federația Rusă cu echipa „Dar Pentru Moldova”. Intrarea este gratis, consumul și distracția sunt gratis”, scrie pe pagina de Facebook a grupului „Dar pentru Moldova”.

Concert la Moscova. Organizatorii neagă legătura cu alegerile, dar publică mesaje în susținerea lui Dodon (UPDATE)

Facebook/Dar pentru Moldova

Pentru a afla locația evenimentului, oamenii sunt rugați să acceseze un link pe Viber. În grupul respectiv sunt deja circa 500 de membri.

Jurnaliștii au telefonat pe unul dintre organizatori, pe nume Mihail Cornea, care le-a spus că nu este primul eveniment de acest fel, însă neagă legătura cu alegerile prezidențiale: „Nu are nicio legătură cu alegerile acest concert. Este o seară pentru diaspora din Federația Rusă și este organizată de echipa „Dar pentru Moldova”.

Totuși, NM a descoperit că Mihai Cornea apare și într-o înregistrare video publicată pe pagina de Facebook „Dar pentru Moldova”. Acesta îndeamnă diaspora din Rusia să se mobilizeze la fel ca moldovenii care locuiesc în țările europene:

„Vă rugăm să vă adunați împreună cu prietenii, fiecare din regiunea sa să organizeze transport, este legal, aveți dreptul. Vom scrie adresele. Haideți să votăm, pentru că relațiile de mai departe cu Rusia sunt importante. În calitate de organizație care se află în Rusia și ca lideri ai diasporei din Rusia, relațiile moldo-ruse sunt foarte importante. Alegem un candidat care va purta negocieri și va extinde relațiile. Pentru cine vom vota noi? Deja cred că înțelegeți, dar vom confirma mai aproape de alegeri”, a declarat acesta.

Pe pagina sa de Facebook, Mihail Cornea a distribuit și înregistrarea în care președintele Rusiei Vladimir Putin îndeamnă moldovenii „să aprecieze în cadrul scrutinului prezidențial eforturile președintelui actual al țării”.

Concert la Moscova. Organizatorii neagă legătura cu alegerile, dar publică mesaje în susținerea lui Dodon (UPDATE)

Facebook/Mihail Cornea

***

Moldovenii care pe 1 noiembrie se vor afla pe teritoriul Federației Ruse își vor putea exercita dreptul în una dintre cele 17 secții de votare deschise în acest scop. Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, este interzis transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare, inclusiv cel al cetățenilor Republicii Moldova care se află în afara țării.

În primul tur de scrutin, la secțiile de votare din Federația Rusă s-au prezentat 5 603 de alegători, cetățeni ai R. Moldova, iar numărul de voturi valabil exprimate a fost de 5 573. Peste jumătate dintre voturi au fost în susținerea lui Renato Usatîi.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: