Getty Images

Vladimir Putin speră că poporul moldovenesc va aprecia eforturile lui Igor Dodon, privind dezvoltarea relațiilor cu Rusia

Președintele Rusiei Vladimir Putin speră că, în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor aprecia eforturile președintelui Igor Dodon în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Declarația a fost făcută pe 22 octombrie, în cadrul platformei de dezbateri a clubului „Valdai”, scrie agenția TASS.

„Sperăm foarte mult că, în cadrul alegerilor care se vor desfășura în curând în Moldova, poporul va aprecia eforturile actualului președinte în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor cu Rusia”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a menționat că Moscova urmărește ceea ce se întâmplă în Moldova și conștientizează necesitatea dezvoltării democrației și a economiei.

„Însă vinul moldovenesc unde este cumpărat? În Franța vor cumpăra vinul moldovenesc? Cine are nevoie de el pe piețele europene, cu al lor nu știu ce să facă. Acolo chiar în timpul transportului producției vinicole dintr-o țară în alta, în cadrul UE, sunt opriți pe drum și li se aruncă totul în câmp”, a declarat Putin.

Potrivit președintelui Rusiei, nu este vorba numai despre vin.

„Problema nu este doar în vin, dar și alte ramuri ale economiei sunt atât de legate de Rusia, încât pur și simplu nu pot exista normal, cel puțin deocamdată. Nicăieri, în afară de piața rusească, aceste produse nu sunt solicitate”, a declarat liderul rus în cadrul platformei de dezbateri a clubului „Valdai”.

Amintim că, potrivit legislației electorale din Republica Moldova, susținerea exprimată de către liderii externi în sprijinul candidaților, în timpul campaniei electorale, este interzisă.

Acum patru ani, o situație similară i-a adus Maiei Sandu o avertizare din partea Comisiei Electorale Centrale. Mai exact, cu câteva zile înainte de scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016, Maia Sandu a fost avertizată de CEC din cauza unor mesaje de susținere exprimate de mai mulți oficiali europeni, între care președintele Consiliului European Donald Tusk, cancelarul german Angela Merkel, liderul PPE Joseph Daul și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. CEC a constatat că oficialii europeni ar fi făcut agitație electorală în favoarea acesteia. Cu toate acestea, acum câteva săptămâni, partidul care a fost condus de cancelarul german Angela Merkel, Uniunea Creștin Democrată (CDU), și-a exprimat din nou susținerea pentru președinta PAS.

Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 1 noiembrie. Potrivit sondajelor, cele mai multe șanse de a accede în turul doi de scrutin le au candidații Igor Dodon și Maia Sandu. Partidul condus de Maia Sandu a anunțat în repetate rânduri că Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, intenționează să fraudeze alegerile. UE și SUA au atras atenția asupra necesității desfășurării alegerilor libere și corecte. De cealaltă parte, Kremlinul acuză SUA că ar planifica o revoluție „colorată” în Moldova, în cazul în care Igor Dodon va câștiga al doilea mandat de președinte. Declarația a fost făcută de către directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin

 

 


				

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: