Concluzie: Consiliul Superior al Magistraturii a discriminat o judecătoare pentru că e femeie și mamă
Full Article 2 minutes read

Concluzie: Consiliul Superior al Magistraturii a discriminat o judecătoare pentru că e femeie și mamă

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității (CPEDAE) a constatat că judecătoarea Marina Curtiș (Rusu) a fost discriminată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe criteriu de gen și maternitate în realizarea dreptului la muncă. Informația a fost publicată de de Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” pe 24 decembrie.

CPEDAE a publicat decizia pe 6 noiembrie. Reprezentanții Consiliului notează că doar în privința judecătoarei Marina Curtiș (Rusu), de către CSM, au fost acordate întrebări ce țin de perioada de aflare în concediul de îngrijire a copilului și perioada cât a lucrat efectiv, pe când altor judecători nu le-au fost adresate asemenea întrebări, inclusiv judecători bărbați, care au participat la același concurs și s-au aflat în situații similare. CPEDAE a conchis că scopul adresării unor astfel de întrebări este de a arăta că judecătoarea, deși se afla în funcția de judecător, o mare parte din timp s-a aflat în concediu de îngrijire a copilului și nu și-a exercitat efectiv atribuțiile.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării a considerat că CSM, la adoptarea hotărârii prin care a respins candidatura judecătoarei, s-a bazat pe circumstanțe care nu au relevanță cu cerințele profesionale stabilite pentru funcția de judecător, fapt ce constituie acțiune discriminatorie la angajare (inclusiv transfer) pe criteriu de gen și maternitate în realizarea dreptului la muncă.

CPEDAE a mai subliniat că obligațiile familiale și alte particularități nelegate nemijlocit de activitatea de muncă nu constituie circumstanțe obiective în vederea justificării unui refuz de exercitare a raporturilor de muncă.

La 4 decembrie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a contestat în contencios administrativ, nefiind de acord cu această decizie.

***

Judecătoarea Marina Curtiș încearcă deja de mai bine de doi ani să fie transferată de către Consiliul Superior al Magistraturii de la Taraclia la Chișinău. CSM refuză, deși ea locuiește la Chișinău și are cinci copii.

Marina Curtiș a povestit pentru NM de ce consideră netransparente concursurile pe care CSM le organizează pentru funcția de magistrat, de ce a cerut scuze publice din partea CSM și de ce a devenit cofondator al unei asociații care vorbește deschis despre problemele din sistemul judiciar.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: