Dificultățile transferului. Istoria unei judecătoare care a decis să vorbească despre problemele din sistemul judiciar al Moldovei
Full Article 7 minutes read

Dificultățile transferului. Istoria unei judecătoare care a decis să vorbească despre problemele din sistemul judiciar al Moldovei

Judecătoarea Marina Curtiș încearcă deja de mai bine de doi ani să fie transferată de către Consiliul Superior al Magistraturii de la Taraclia la Chișinău. CSM refuză, deși ea trăiește la Chișinău și are cinci copii. Marina Curtiș a povestit pentru NM, de ce consideră netransparente concursurile pe care CSM le organizează pentru funcția de magistrat, de ce ea a cerut scuze publice din partea CSM și de ce a devenit cofondator al unei asociații care vorbește deschis despre problemele din sistemul judiciar.

„Candidatul nu a acumulat numărul necesar de voturi”

Marina Curtiș a fost numită judecătoare la Judecătoria din Taraclia în anul 2012. Atunci, ea trăia la sudul Moldovei și ajungea la serviciu fără probleme. În anul 2015, s-a mutat la Chișinău. În anul 2017, a activat timp de un an la Judecătoria din Criuleni, dar în 2018 a revenit la Judecătoria din Taraclia. Zilnic, ea este nevoită să petreacă în transportul public câte opt ore (patru ore încolo și patru înapoi), pentru a ajunge la serviciu. Timp de o zi, ea parcurge peste 300 km. Acasă, la Chișinău, o așteaptă soțul și cinci copii.

Marina Curtiș s-a adresat deja de două ori către Consiliul Superior al Magistraturii cu rugămintea de a fi transferată cu serviciul la Chișinău. Dar CSM a refuzat-o în ambele cazuri, fără a-i explica motivele (în luna august 2019 și în luna iunie 2020). Potrivit afirmațiilor sale, la numirea magistraților în Chișinău s-a dat prioritate candidaților care nu au acumulat cele mai multe puncte și care nu aveau experiență de lucru în calitate de judecători.

„CSM indică în decizia sa doar faptul că „pretendentul nu a acumulat numărul necesar de voturi” și nu explică nicicum, ce argumente aduc membrii Consiliului atunci când votează pentru [transfer] sau împotrivă. Aceste dovezi trebuie să fie în hotărâre, ca să fie clar că aici nu sunt motive personale sau de corupție”, a menționat Marina Curtiș.

Ea a precizat că după cinci ani de la numirea sa în funcție, judecătorul are dreptul să ceară transferul în altă instanță. Ea a menționat că în discuții private, unii membri ai CSM i-au spus că transferul îi este refuzat, deoarece timp de câțiva ani, a fost în concediu de îngrijire a copilului și, practic, nu a lucrat ca judecător cinci ani. „În legea cu privire la statutul judecătorului e indicat însă că perioada concediului de îngrijire a copilului este inclusă în stagiul general de activitate al judecătorului, la fel ca și perioada în care magistratul activează în calitate de membru al CSM (timp de patru ani, cât se află în această funcție, membrii CSM nu se ocupă de activitatea judecătorească propriu-zisă)”, a menționat Curtiș.

Ea consideră că membrii CSM „interpretează legea nelegitim în mod intenționat”. „Este vorba despre discriminare în raport cu mine ca persoană care nu numai că a decis să-și facă o carieră de judecător, dar și să devină mamă”, consideră Marina Curtiș. Ea a mai menționat că a studiat hotărârile CSM cu privire la numirea judecătorilor din ultimii șase ani și membrii Consiliului nu au argumentat niciodată asemenea decizii. „Lipsa transparenței în numirea judecătorilor e ceva grav. Dacă în calitate de judecători ajung persoane compromițătoare sau candidați care nu sunt cei mai buni, prin aceasta se subminează încrederea în justiție”, a subliniat magistrata.

„Judecătorii nu pot încălca legea”

La fel, Curtiș presupune că refuzul de a o transfera este din cauza că în luna august 2019, ea și colegii săi au întemeiat Asociația „Vocea Justiției”. „Noi am îndrăznit să vorbim public despre problemele din justiție. Asociația consideră că în justiție nu vor fi succese atâta timp cât judecătorii vor tăcea și vor simula că la noi e totul bine”, a menționat Curtiș.

Menționăm că „Vocea Justiției” vorbește public despre intimidarea judecătorilor și critică CSM și magistrații care încalcă legea. Astfel, în luna septembrie 2019, atunci când o parte a corpului de judecători a încercat, la adunarea generală a judecătorilor, să retragă mandatele câtorva membri ai CSM, Asociația „Vocea Justiției” s-a declarat împotrivă. „Noi considerăm că reragerea mandatelor a fost ilegală. Participanții la adunare nici nu au indicat motive concrete pentru aceasta. Ba mai mult, actualul șef interimar al CSM, domnul Pahopol a participat la respectiva ședință. Noi am condamnat aceste acțiuni, pentru că judecătorii nu pot încălca legea, ei trebuie să fie un exemplu [pentru cetățeni] și o garanție a respectării legii. Eu cred că și aceasta este o cauză [a refuzului transferului]”, a mai spus Curtiș.

De asemenea, Asociația și-a declarat susținerea judecătorului Mihai Murguleț, căruia CSM a refuzat, în primăvara anului 2020, să-i prelungească mandatul de judecător. Iar în luna martie 2020, Asociația a declarat că „CSM a ocupat poziția de victimă” și a cerut să fie asigurată independența judecătorilor și să nu se atragă atenție conjuncturii politice.

„Demnitatea umană este dreptul universal al fiecăruia”

Ultimul concurs pentru funcția de judecător în diferite instanțe, la care a participat Marina Curtiș, a avut loc la 30 iunie 2020. După aceasta, ea a expediat o plângere la CSM, cu solicitarea de a i se prezenta scuze publice pentru întrebările discriminatorii. În timpul concursului, membrii CSM s-au interesat, cum se descurcă ea cu cinci copii și „dacă munca de judecător merită asemenea sacrificii”. Al doilea lucru care a provocat întrebări pentru membrii CSM îl constituie procedurile disciplinare care au fost inițiate împotriva lui Curtiș în luna noiembrie 2019.

În luna septembrie 2019, Curtiș și-a traumat un picior și câteva luni a fost în concediu medical. Magistrata a fost reclamată la inspecția judiciară, precum că reține examinarea dosarelor. S-a decis să fie verificată activitatea sa. „Deși am explicat inspecției că nu a fost din vina mea, inspecția judiciară nu a considerat necesar să țină cont de acest lucru și împotriva mea a fost inițiată o procedură disciplinară. Dar colegiul disciplinar a stopat-o”, a menționat Curtiș.

Cu toate acestea, în timpul concursului, cei de la CSM i-au amintit despre verificarea respectivă. „Un membru al CSM, Nina Cernat, m-a întrebat, cum am putut admite asemenea încălcări. Prin tonalitatea vocii, se simțea că dorea să demonstreze altor membri ai CSM că sunt un judecător rău, pentru a crea o atitudine negativă față de mine. Ea nu a ținut cont de faptul că, colegiul disciplinar nu a găsit temei pentru a mă atrage la răspundere disciplinară. Eu nu am avut niciodată nicio pedeapsă disciplinară”, a subliniat Curtiș. Potrivit afirmațiilor sale, și Anatol Pahopol, președintele interimar al CSM, a susținut atacurile la adresa ei.

Marina Curtiș a spus că este pentru prima dată când s-a adresat la CSM cu rugămintea de a-i fi adresate scuze publice. „Ei și-au permis un comportament lipsit de etică și discriminatoriu nu doar în raport cu mine, dar și cu alte trei persoane care au participat la concurs. Aș vrea ca această practică să fie curmată. Aș vrea să atrag atenția membrilor CSM asupra faptului că demnitatea umană este dreptul universal al fiecărei persoane”, a menționat Curtiș.

Acest articol a fost scris în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept și asigurarea transparenței sistemului judiciar”, realizat de ONG „Juriștii pentru drepturile omului” cu susținerea Fondului Național pentru Democrație, care nu influențează obiectul și conținutul investigațiilor publicate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: