Confruntări între India și Pakistan: sunt morți și răniți

India a atacat Pakistanul. India susține că loviturile au vizat exclusiv „taberele cunoscute ale teroriștilor”. De cealaltă parte, Pakistanul a lansat un contraatac, în urma căruia s-a raportat doborârea a două avioane de luptă, relatează Meduza. Ambele părți au raportat zeci de morți și răniți.

Forțele armate ale Indiei au atacat Pakistanul în noaptea de 6 spre 7 mai în cadrul unei operațiuni militare numite „Sindur”. Autoritățile indiene au anunțat că au început atacul asupra infrastructurii „teroriste” din Pakistan, precum și în partea „ocupată” pakistaneză din Kashmir. Într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării din India se preciza că, în total, loviturile au vizat nouă obiective de pe teritoriul Pakistanului. „Niciun obiectiv militar pakistanez nu a fost atacat”, au declarat reprezentanții Ministerului Apărării. După primele lovituri asupra teritoriului Pakistanului, pe contul armatei indiene a apărut un mesaj cu cuvintele „Dreptatea a triumfat. Jai Hind! [Trăiască India]”.

Ministerul Apărării din Pakistan a confirmat că India a lansat un atac cu rachete asupra unor obiective de pe teritoriul țării. Televiziunea de stat a Pakistanului a raportat, cu referire la datele armatei, că India a atacat trei regiuni ale Pakistanului.

Între timp, Pakistanul și-a închis spațiul aerian pentru 48 de ore.

O sursă media a scris, cu referire la surse, că Pakistanul a lansat lovituri de ripostă asupra Indiei. India a declarat că Pakistanul efectuează lovituri de artilerie peste linia de demarcație din Kashmir. Armata Indiei a menționat că „Pakistanul a încălcat din nou acordul de încetare a focului, deschizând focul de artilerie”. Într-un comunicat al părții indiene se declara că forțele armate „răspund corespunzător”.

Samaa TV, canal de televiziune din Pakistan, a raportat cu referire la surse din serviciile de securitate ale Pakistanului că Pakistanul a doborât două avioane de luptă indiene. Informația a fost confirmată ulterior de ministrul Informațiilor din Pakistan, Attaullah Tarar. Geo TV a raportat că Pakistanul, în urma loviturilor de ripostă, a distrus un cartier general al brigăzii Forțelor Armate ale Indiei. De asemenea, un atac cu rachete al forțelor pakistaneze a distrus un post indian de-a lungul liniei de control – granița militară de facto care separă regiunea disputată Kashmir între India și Pakistan.

Publicația Dawn a scris, cu referire la militarii pakistanezi, că trei pakistanezi au murit și 12 au fost răniți în urma loviturilor cu rachete ale Indiei. Autoritățile din Pakistan au confirmat pentru AFP că, în urma atacului Forțelor Armate ale Indiei, trei persoane au murit, inclusiv un copil.

Prim-ministrul Pakistanului, Shehbaz Sharif, a declarat că India a atacat cinci localități din Pakistan. „Pakistanul are dreptul deplin de a răspunde ferm la acest act de război impus de India, iar acest răspuns a fost deja dat. (…) Națiunea pakistaneză și forțele armate ale Pakistanului știu cum să se descurce cu dușmanul. Nu vom permite niciodată dușmanului să reușească în scopurile sale vicioase”, a menționat prim-ministrul Pakistanului. Oficialul a convocat o ședință a comitetului pentru securitate națională pentru a analiza situația. Ședința este programată pentru dimineața zilei de 7 mai.

Ministerul Afacerilor Externe al Pakistanului a declarat că „acțiunile imprudente ale Indiei au apropiat cele două state dotate cu arme nucleare de un conflict major”.

Ambasada Indiei în SUA a menționat că loviturile au fost planificate astfel încât să nu ducă la o escaladare. Misiunea diplomatică a amintit de atacul terorist din Kashmir, în urma căruia au murit 26 de persoane, și a declarat că India dispune de „informații credibile” privind implicarea teroriștilor din Pakistan în atac. Ambasada a subliniat că, în loc să ia măsuri împotriva teroriștilor, „Pakistanul a negat totul” pe parcursul celor două săptămâni trecute. „Nicio țintă civilă, economică sau militară din Pakistan nu a fost lovită. Au fost atacate doar taberele de teroriști cunoscute”, a subliniat ambasada.

În urma atacului indian, șapte persoane au murit, a declarat pentru BBC un reprezentant al Ministerului Apărării din Pakistan. Potrivit acestuia, printre victime se numără și doi copii.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit loviturile între India și Pakistan „rușinoase”. „Se luptă de mult timp. Știți, se luptă de multe decenii. Și de fapt, de secole, dacă vă gândiți cu adevărat la asta. Acum sper doar că acest lucru se va încheia foarte repede”, a spus Trump jurnaliștilor.

Actualizare: Potrivit Reuters, Pakistanul a anunțat că, în urma loviturilor Forțelor Aeriene Indiene, cel puțin 26 de pakistanezi au fost uciși, iar alți 46 au fost răniți.

India a raportat că, după un atac al Pakistanului pe linia de control, 10 persoane au murit și 48 au fost rănite.

***

În ultimele săptămâni, relațiile dintre India și Pakistan s-au tensionat după ce, pe 22 aprilie, persoane înarmate au deschis focul asupra unui grup de turiști în apropierea orașului Pahalgam, situat în partea controlată de India a statului Jammu și Kashmir. Au murit 26 de persoane.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vizitat miercuri, 28 mai, alături de ambasadorul Azerbaidjanului, Ulvi Bakhshaliyev, expoziția de covoare azere organizată la Muzeul Național de Istorie, cu ocazia Zilei Independenței a acestei țări.

Potrivit unui comunicat al Președinției, expoziția reunește covoare tradiționale și moderne din diverse regiuni ale Azerbaidjanului. „Arta covorului, element comun al patrimoniului moldovenesc și azer, a fost evocată ca simbol al dialogului intercultural”, se menționează în comunicat.

Președinta Sandu a reafirmat importanța relațiilor bilaterale dintre cele două state, menționând, în acest context, întrevederea recentă cu președintele Ilham Aliyev, desfășurată în marja summitului Comunității Politice Europene de la Tirana.

Uniunea Europeană a eliminat oficial sancțiunile economice împotriva Siriei, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Consiliului UE. Din lista de sancțiuni a UE au fost eliminate 24 de entități siriene, inclusiv Banca Centrală a Siriei, companii din industria petrolieră și din sectorul bumbacului.

Totuși, decizia nu se aplică sancțiunilor impuse din motive de securitate, cum ar fi cele legate de amenințarea teroristă, și nici celor aplicate persoanelor sau organizațiilor implicate în valul de violențe din martie 2025, scrie Forbes.ru.

Anterior, pe 23 mai, și Trezoreria SUA a ridicat o mare parte din sancțiunile impuse Siriei. Au fost scoase de pe lista neagră compania aeriană Syrian Arab Airlines, Banca Centrală a Siriei și mai multe bănci. De asemenea, au fost eliminate restricțiile asupra unor companii de transport maritim, operatorii porturilor Latakia și Tartus, Ministerul Petrolului și Resurselor Minerale, Ministerul Turismului, precum și hotelul Four Seasons din Damasc. SUA a permis și reluarea tranzacțiilor cu compania petrolieră de stat Sytrol și alte organizații din domeniul energetic.

SUA și UE au început să impună sancțiuni împotriva Siriei în 2011, pe vremea când Bashar al-Assad era președinte.

În decembrie 2024, rebelii conduși de actualul lider sirian, Ahmed Sharaa, l-au înlăturat de la putere pe Assad.

În februarie 2025, UE a relaxat o parte dintre sancțiunile impuse Damascului. Pe 13 mai, președintele SUA, Donald Trump, a promis că sancțiunile împotriva Siriei vor fi eliminate.

Bashar al-Assad a fost președinte al Siriei din anul 2000. După ce a fost înlăturat de la putere în decembrie 2024, a părăsit țara și a ajuns la Moscova. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, Vladimir Putin a decis personal să-i acorde azil lui Assad și familiei sale.

Noua variantă a virusului SARS-CoV-2, NB.1.8.1a, derivată din linia Omicron, se răspândește la nivel global, însă riscul pentru sănătatea publică este considerat în continuare redus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a oferit precizări privind circulația virusului pe teritoriul R. Moldova, dar și recomandări adresate populației.

Varianta NB.1.8.1, derivată din tulpina Omicron, a fost identificată pentru prima dată în ianuarie, în China, iar ulterior a fost depistată și în India, Statele Unite, mai multe țări europene, precum și în Rusia.

Potrivit ANSP, deși în anumite țări din regiunea Pacificului de Vest au fost raportate creșteri ale numărului de cazuri și spitalizări, nu există dovezi că severitatea bolii ar fi mai mare comparativ cu alte subvariante circulante.

În Republica Moldova, în ultimele patru săptămâni (perioada 28 aprilie – 25 mai curent) au fost efectuate 5450 de teste PCR și teste rapide de diagnostic (TDR), fiind confirmate 12 cazuri de COVID-19. „Aceste date reflectă o circulație redusă a virusului SARS-CoV-2 în comunitate”, precizează Agenția.

În context, ANSP populației să:

  • continue respectarea măsurilor generale de protecție;
  • se adreseze medicului de familie în cazul apariției simptomelor respiratorii;
  • se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2;
  • se informeze din surse sigure și oficiale.

Un supliment pentru slăbit, promovat intens pe TikTok și vândut pe site-uri obscure din România, conține o substanță periculoasă pentru sănătate, potrivit unei investigații Recorder. Este vorba despre Lipovon, care conform mai multor mărturii și dovezi adunate de instituția de presă, poate avea efecte adverse grave precum leziuni pe piele și complicații cardiace.

Potrivit sursei citate, deși pe eticheta produsului apar doar ingrediente naturale, în realitate pilulele produse în Mexic conțin sibutramină, un drog din familia amfetaminelor. Acest lucru a fost stabilit prin analize de laborator efectuate de Ministerul Sănătății din Spania.

Mai multe țări au transmis alerte sanitare începând cu anul 2022 după ce au găsit sibutramină în suplimentul alimentar Lipovon. Sibutramina a fost interzisă în medicamente în întreaga Uniune Europeană, încă din anul 2010. Substanța taie pofta de mâncare, însă are efecte adverse devastatoare: crește riscul de apariție al infarctului miocardic și al accidentelor vasculare cerebrale, dar poate duce și la depresii grave.

Pe piața din România Lipovon se vinde în continuare online, subliniază Recorder.

Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat pe 28 mai amenzi în sumă totală de 85 000 lei în raport cu Canal 5 – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, pentru nerespectarea cerințelor generale privind comunicările comerciale audiovizuale. Este pentru prima dată când un serviciu audiovizual neliniar este sancționat.

Potrivit unui comunicat al CA, amenzile au fost aplicate după verificări asupra programelor de pe site-ul canal5.md și profilul de YouTube „Canal 5” și anume: Новости Canal5 din 12 februarie 2025, ora 16:00; din 13 februarie 2025, ora 21:00; din 14 februarie 2025, ora 21:00; din 24 februarie 2025, ora 21:00; din 3 martie 2025, ora 21:00; și din 6 martie 2025, ora 21:00.

Rezultatele controlului au atestat că în cadrul programelor s-au difuzat subiecte în care a fost reflectată activitatea Blocului „Pobeda” (cu elementele sale constitutive – partidele politice „Renaștere”, „Șansă” și „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” – FASM), precum și cea a liderului acestuia, oligarhul fugar Ilan Șor. CA notează că numărul și caracterul pozitiv al materialelor analizate indică un interes vădit al Canal 5 față de această formațiune și coducătorul ei.

Conform sursei citate, modul de realizare și prezentare a subiectelor nu s-a rezumat doar la chestiuni și detalii informative, evidențiindu-se caracterul publicitar al Blocului „Pobeda” (cu elementele sale constitutive) și Ilan Șor. Or, difuzarea conținutului editorial, ce conține elemente publicitare nemarcate corespunzător este interzisă atât de Legea publicității, cât și de Codului serviciilor media audiovizuale.

De asemenea, s-a atestat că materialele monitorizate au caracter de promovare, fapt care s-a manifestat prin: numărul și durata subiectelor dedicate evenimentelor organizate de către Blocul „Pobeda”; mesajelor și inițiativelor făcute publice de către Ilan Șor; utilizarea unor calificative subiective de către prezentatoare și voice-overi; repetarea insistentă a faptului că evenimentele au fost organizate de către echipa lui Ilan Șor; exprimarea unor aprecieri entuziaste ale beneficiarilor, participanților la eveniment, inclusiv mesaje de recunoștință față de organizatori și sponsori.

Totodată, controlul a arătat că au fost utilizate unele date și evenimente importante, precum: ziua de naștere a poetului Grigore Vieru, Ziua Îndrăgostiților, Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afghanistan, 1 și 8 Martie ca motive de promovare a Blocului „Pobeda” și a liderului său. Or, prin contrast, niciun alt actor politic și nicio altă formațiune politică, inclusiv de opoziție, nu au beneficiat de reflectare prin apel la conotații exclusiv pozitive, așa cum s-a reținut în cazul lui Ilan Șor și Blocului „Pobeda”.

Legătura realizată între secvențele publicitare şi reportajele în sine a avut ca obiectiv promovarea politicianului Ilan Șor și a Blocului „Pobeda” cu vădită intenţie şi în scop publicitar nedeclarat, serviciul media neliniar Canal 5 eludând cu bună-ştiinţă normele legale care reglementează regimul publicităţii în domeniul audiovizual. Or, informațiile prezentate publicului trebuie să fie transmise într-un mod obiectiv și corect, cu respectarea principiilor care guvernează serviciile de programe, fără a le transforma în instrumente de promovare a unei persoane, formațiuni politice sau entități.

În contextul constatările expuse, e necesar de precizat că separarea clară a produselor jurnalistice de cele realizate în scop publicitar este obligatorie, comunicările comerciale audiovizuale urmând să fie clar identificabile și să se deosebească de conținutul editorial. Astfel, se atestă prezența publicității politice pentru Ilan Șor și pentru Blocul „Pobeda”, care nu a fost delimitată și plasată corespunzător, și în acord cu prevederile CSMA.

Potrivit membrului CA, Ruslan Mihalevschi, care a fost și inițiatorul controlului în discuție, mass-media are dreptul să reflecte activitatea politicienilor, dar contează mult limbajul folosit în acest sens, frecvența materialelor, accentele puse, precum și alți factori relevanți. Or, caracterul repetitiv al conținuturilor dedicate lui Ilan Șor și Blocului ”Pobeda”, modalitatea de expunere a acțiunilor acestora vorbesc despre intenția clară a serviciului media neliniar de a promova anume acest politician și entitatea politică afiliată lui”, a precizat Consiliul Audioviziualului.

Precizăm că autoritățile R. Moldova au suspendat licența de emisie postului de televiziune Canal 5 în septembrie 2024, însă acesta își continue activitatea pe internet. Potrivit portalului StopFals, Canal 5 publică constant fake-uri și manipulări despre Uniunea Europeană, NATO, militarizarea R. Moldova și atragerea țării în război, comunitatea LGBT, pretinsa deschidere a lagărelor de migranți și așa-zisa lipsă de legitimitate a președintei Maia Sandu. Protagoniști ai narațiunilor false, specifice propagandei de la Kremlin, sunt adesea fruntașii Blocului „Pobeda”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: