Consilierii-chiulangii, campioni la absențe. Un singur membru al CMC a participat anul trecut la toate ședințele
Full Article 3 minutes read

Consilierii-chiulangii, campioni la absențe. Un singur membru al CMC a participat anul trecut la toate ședințele

Consiliul Municipal Chișinău (CMC), ales în cadrul alegerilor locale din toamna anului 2019, se apropie de sfârșitul mandatului de patru ani. Asociația Primăria Mea a analizat activitatea aleșilor locali în primii trei ani de mandat (15 noiembrie 2019 – 15 noiembrie 2022). Comparând prezența la ședințele Consiliului, din primul și al treilea an de mandat, Asociația a observat că interesul consilierilor de a participa la întrunire a scăzut. Dacă în 2020, au fost prezenți la toate ședințele Consiliului 20 de consilieri, atunci în 2022 doar un singur consilier a participat la toate întrunirile. 

Asociația Primăria Mea a menționat, în cadrul raportului, că prezența consilierilor la ședințe este obligatorie și că potrivit Regulamentului CMC absența fără motive întemeiate de la trei ședințe consecutive poate duce la pierderea mandatului de consilier.

Totuși, în ultimii șapte ani de când Primăria Mea monitorizează activitatea Consiliului municipal, nu a fost înregistrat nici un caz în care vreun consilier să-și fi pierdut mandatul din acest motiv”, a comunicat Asociația.

Aceasta a mai spus că ședințele se pot desfășura doar dacă în sală sunt prezenți majoritatea consilierilor aleși, adică cel puțin 26.

În 2022, consilierii au înregistrat o prezență medie de aproape 90%. Nu putem compara această cifră cu statistica din 2021, deoarece responsabilii Primăriei municipiului Chișinău și secretarul Consiliului municipal nu au răspuns la solicitarea expediată de echipa Primăria Mea din ianuarie 2022, prin care am cerut informație despre prezența consilierilor. Totuși, comparând prezența din primul și al treilea an de mandat, observăm că interesul consilierilor de a participa la ședințe a scăzut. Dacă în 2020, 20 de consilieri au fost prezenți la toate ședințele, în 2022, un singur consilier a participat la toate întrunirile – Anatolie Umaneț, fracțiunea PAS”, a menționat Asociația.

Cele mai multe absențe a înregistrat consilierul fracțiunii ACUM Platforma DA, Andrei Năstase. Acesta a absentat de la 16 din cele 62 de zile de ședință din 2022. El este urmat de consilierul PSRM Dinari Cojocaru și fostul consilier PSRM, actual consilier independent, Serghei Afanasenco, care au lipsit de la 15 zile de ședință.

În al treilea an de mandat, consilierii s-au reunit în 23 de ședințe, potrivit Asociației. Ședințele s-au desfășurat pe parcursul a 52 de zile. Reprezentanții „Primăria Mea” au mai accentuat că ședințele CMC încep cu întârzieri, iar atunci când este anunțată o pauză, consilierii revin în sală mai târziu decât ora stabilită. În total, în trei ani de mandat (15 noiembrie 2021 – 15 noiembrie 2022), consilierii s-au reunit în 65 de ședințe, desfășurate pe parcursul a 115 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: