Consilierii PAS critică bugetul provizoriu pentru 2024: „Ceban ne oferă gazoane, dar taie din educație”. Reacția Primăriei Chișinău
Full Article 4 minutes read

Consilierii PAS critică bugetul provizoriu pentru 2024: „Ceban ne oferă gazoane, dar taie din educație”. Reacția Primăriei Chișinău

Fracțiunea Partidului Acțiuni și Solidaritate (PAS) din Consiliul Muncipal Chișinău (CMC) îl acuză pe primarul capitalei că bugetul provizoriu pentru 2024 – pe care l-a aprobat la sfârșitul anului trecut – „nu reflectă necesitățile reale” ale cetățenilor. Consilierii muncipali PAS i-au reproșat primarului că bugetul prevede majorări de fonduri pentru amenajări urbane, în timp ce sumele pentru inițiativele sociale au fost reduse. În replică, reprezentanta lui Ceban, Natalia Ixari, a declarat că analiza consilierilor PAS este „subiectivă”, iar bugetul provizoriu ar fi „practic” ca acel din 2023.

Consilieri PAS din Chișinău: „Avem un buget auster”

Pe 30 ianuarie, fracțiunea PAS din Consiliul Muncipal Chișinău au organizat consultări publice în privința bugetului provizoriu pentru 2024. La eveniment au participat și 20 – 30 de chișinăuieni.

În cadrul consultărilor, consilierii PAS au declarat că bugetul provizoriu pentru anul curent încalcă legea pentru că acesta depășește bugetul anului trecut și au fost modificate mai multe linii de cheltuieli, precum și incluse cheltuieli noi.

Totodată, membrii fracțiunii PAS din CMC, au menționat că bugetul provizoriu propus de edilul capitalei „ridică semne de întrebare” pentru că în acesta sunt redistribuite fonduri vitale „în moduri care nu reflectă nevoile reale ale locuitorilor Chișinăului”.

Președinta PAS din CMC, Zinaida Popa a evidențiat câteva creșteri în unele domenii prevăzute în bugetul provizoriu, dar și reduceri „preocupante”, în opinia fracțiunii:

– plus 10 milioane de lei pentru gestionarea aparatului primăriei, protocol, deplasări etc.;
– plus 10 milioane de lei pentru avocați și juriști;
– plus 11 milioane de lei pentru cultură;
– plus 20 milioane de lei pentru programe noi de antreprenoriat;
– minus 10 milioane de lei pentru iluminat în curți, defrișare de copaci, ambrozie.

Un exemplu al acestor distribuiri problematice în buget este reducerea fondurilor pentru iluminatul în curțile blocurilor de la 2 milioane lei, în timp ce se alocă o sumă egală, de 2 milioane lei, pentru un nou program de iluminat artistic nocturn. Aceasta arată o lipsă de viziune și prioritizare a banilor publici față de nevoile de bază ale chișinăuienilor. Discuțiile cu cetățenii din diferite sectoare ale orașului, atât în timpul campaniei electorale, cât și recent, au relevat nevoia acută de a direcționa fonduri către îmbunătățirea transportului public, amenajarea curților și mai ales educația. Prioritatea cetățenilor este ca educația să fie de calitate și sigură pentru copii”, a menționat Popa.

În context, lidera consilierilor PAS a subliniat că bugetul provizoriu prevede o reducere de 54 milioane lei pentru grupele cu program prelungit în școli, în timp ce alocările pentru sectoarele orașului pentru amenajări urbane, inclusiv gazoane și flori, au fost majorate cu 117 milioane lei.

Avem un buget auster, fiindcă Ion Ceban a îndatorat orașul cu 150% mai mult decât până la venirea sa în fotoliul de primar. Acesta își bate joc de oameni, îi umilește, își face mai departe jocurile, iar oamenii au de suferit. Ceea ce ne oferă primarul astăzi sunt gazoane, flori, trotuare, dar taie din educație, din serviciul de asistență personală și din compensațiile destinate familiilor social-vulnerabile și pensionarilor”, a adăugat ea.

Popa a anunțat că PAS din CMC va lansa în curând un proces „larg” de consultare a chișinăuienilor pentru a afla ce cred aceștia despre cum primăria ar trebui să cheltuie banii publici.

Reacția primăriei

Consiliera primarului de Chișinău, Natalia Ixari, a comentat acuzațiile formulate de consilierii PAS în timpul consultărilor publice.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au propria agendă și organizează evenimente și întruniri cu simpatizanții partidului. Oamenii au fost chemați astăzi pentru o nouă acțiune politică organizată de către PAS. De fapt, și mai mulți cetățeni care au participat la ședința de astăzi au sesizat că sunt folosiți în scopuri politice. Bugetul este unul provizoriu, practic același ca cel de anul trecut. Astăzi a fost o analiză subiectivă a reprezentanților PAS cu privire la acest subiect. (…) Cei din PAS au uitat să menționeze că datoria de stat a Republicii Moldova pentru ultimii 3 ani a crescut cu 26 de miliarde de lei, ca rezultat al acțiunilor lor”, a declarat Ixari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: