Consiliul Concurenței investighează cauzele scumpirii uleiului vegetal, după ce un litru costă și 50 de lei în unele magazine
Full Article 2 minutes read

Consiliul Concurenței investighează cauzele scumpirii uleiului vegetal, după ce un litru costă și 50 de lei în unele magazine

În contextul scumpirilor semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la ulei, Consiliul Concurenţei a solicitat documentele și informațiile relevante de la producătorul de ulei de floarea-soarelui.  În cazul în care vor fi stabilite semne de încălcare a legislației în domeniul concurenței, Consiliul va iniția o investigație.

Precizăm că deținerea unei poziții dominante pe piață nu se incriminează în sine de Legea concurenței nr. 183/2012. În sensul Legii concurenței, se sancționează nu deținerea unei poziții dominante, ci abuzul de astfel de poziție. Respectiv, dacă vor fi constatate acțiunile prevăzute în art. 11 din Legea concurenței (de ex.: practicarea unor preţuri excesive de către întreprinderea care ocupă poziția dominantă pe piață), Consiliul Concurenței va putea proceda în privința sancționării unor eventuale încălcări”, menționează Consiliul Concurenței.

În același timp, sursa citată îndeamnă persoanele care dispun de orice informații despre posibilele încălcări ale legislației de concurență, să le prezinte Consiliului Concurenței pentru eficientizarea procesului de colectare a datelor relevante.

Pe 10 mai, fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari a precizat că Compania Trans Oil a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse.

Drept urmare, spune Slusari, prețurile la floarea soarelui s-au prăbușit în 3 luni de la 18 lei la aproape 12 lei per kg, prețul cu care acum se importă producția respectivă din Ucraina.

„Iar acum, compania, care este proprietar la toate trei uzine de producere a uleiului vegetal, a hotărât să ridice brusc, cu 12 lei per litru sau cu 30 %, prețul la acest produs social”, a declarat fostul deputat.

Menționăm că în unele magazine, un litru de ulei a ajuns să coste 50 de lei.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: