Consiliul UE ar putea examina subiectul aderării depline a României la spațiul Schengen în toamnă
Full Article 2 minutes read

Consiliul UE ar putea examina subiectul aderării depline a României la spațiul Schengen în toamnă

Consiliul Uniunii Europene, a cărei președinție rotativă este deținută de Ungaria până la sfârșitul anului curent, ar urma să examineze subiectul integrării depline a României în spațiul Schengen în toamnă. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul ungar, Viktor Orban, după o întrevedere cu omologul său român, Marcel Ciolacu, pe 26 iulie, la București. 

După întâlnirea cu Viktor Orban, premierul Ciolacu a declarat că aceasta a fost „efectivă”. „Avem o abordare pragmatică asupra problemelor de interes comun: conectivitate, securitate energetică, prevenirea migrației ilegale. Am solicitat președinției ungare a Consiliului UE să promoveze agenda strategică a UE și aderarea deplină a României la Schengen”, a scris șeful Guvernului de la Chișinău pe X.

La rândul său, Viktor Orban a scris pe X: „Am promis că președinția ungară a Consiliului UE va pune pe ordinea de zi, în toamnă, aderarea deplină completă a României la spațiul Schengen”.

Precizăm că România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană în 2007, iar în 2011 și-au anunțat dorința de a adera la spațiul Schengen. Austria s-a opus în repetate rânduri la această inițiativă, susținând că acest lucru ar conduce la un aflux de migranți ilegali în UE.

În decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a aprobat intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, însă parțial: doar cu frontierele aeriene și maritime. Decizia a intrat în vigoare în data de 31 martie 2024. Autoritățile celor două țări au declarat că negocierile pentru aderarea la Schengen și cu frontierele terestre vor continua.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: