Conspirațiile, la putere în Balcanii de Vest. Doar 34% dintre locuitori sunt gata să se vaccineze
Full Article 3 minutes read

Conspirațiile, la putere în Balcanii de Vest. Doar 34% dintre locuitori sunt gata să se vaccineze

Peste 75% dintre locuitorii țărilor din Balcanii de Vest cred în una sau mai multe teorii conspiraționale privind noul coronavirus și nu intenționează să se vaccineze, scrie Interfax, pe 12 decembrie. Agenția face trimitere la rezultatele unui sondaj publicat de grupul de experți „Balcanii în Europa” și Fondul european pentru Balcani.

Potrivit rezultatelor sondajului, cele mai multe teorii conspiraționale privind COVID-19 sunt populare printre locuitorii Albaniei. În Serbia, le cred între 40% și 70% dintre cetățeni, însă raportul diferă în funcție de conspirațiile respective.

Organizatorii sondajului au întrebat repondenții ce părere au despre unele teorii răspândite pe larg, precum că noul coronavirus ar fi o armă biologică sau că ar fi fost creat de către companiile farmaceutice.

Potrivit organizatorilor, sondajele similare care au fost desfășurate în alte regiuni ale Europei și Americii de Nord indică faptul că circa 1/4 dintre oameni cred în teorii conspiraționale. În Balcanii de Vest, însă, indicatorii sunt de 2-3 ori mai mari. Mai mult, aceste particularități sunt caracteristice atât pentru locuitorii orașelor, cât și pentru cei de la sate.

Mai mult, în cadrul sondajului, s-a stabilit că locuitorii Balcanilor de Vest au o atitudine critică față de imunizare – sunt gata să se vaccineze împotriva coronavirusului doar 39% dintre locuitori – un indicator mult mai mic față de alte regiuni ale Europei. În Serbia, 50% din populație este de acord să se vaccineze.

Florian Bieber, din cadrul Universității din Graz, conducătorul grupului de experți care a desfășurat sondajul, susține că lipsa dorinței de a se vaccina are legătură directă cu gradul de încredere în teoriile conspiraționale.

„Datele sondajului arată că, în majoritatea statelor din Europa, predomină numărul persoanelor care vor să se vaccineze. Pe de altă parte, în Balcani, lucrurile stau invers: circa 54% dintre oameni se pronunță împotriva vaccinării și doar 39% ar vrea să beneficieze de vaccin. Rezultatul are o legătură directă cu teoriile conspiraționale, unele dintre care influențează direct asupra sănătății publice și măsurile adoptate în acest domeniu”, a explicat Bieber.

Unul dintre motivele oamenii cred în teoriile conspiraționale este lipsa de încredere în autorități și în politica promovată de conducerea țării, se mai arată în studiu.

***

Despre felul cum se răspândesc în Republica Moldova informațiile false despre noul coronavirus, puteți citi în articolul „Epidemia invizibilă. Cum și de ce fake-urile devin virale”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: