Андрей Рудаков / Bloomberg

Conspirațiile, la putere în Balcanii de Vest. Doar 34% dintre locuitori sunt gata să se vaccineze

Peste 75% dintre locuitorii țărilor din Balcanii de Vest cred în una sau mai multe teorii conspiraționale privind noul coronavirus și nu intenționează să se vaccineze, scrie Interfax, pe 12 decembrie. Agenția face trimitere la rezultatele unui sondaj publicat de grupul de experți „Balcanii în Europa” și Fondul european pentru Balcani.

Potrivit rezultatelor sondajului, cele mai multe teorii conspiraționale privind COVID-19 sunt populare printre locuitorii Albaniei. În Serbia, le cred între 40% și 70% dintre cetățeni, însă raportul diferă în funcție de conspirațiile respective.

Organizatorii sondajului au întrebat repondenții ce părere au despre unele teorii răspândite pe larg, precum că noul coronavirus ar fi o armă biologică sau că ar fi fost creat de către companiile farmaceutice.

Potrivit organizatorilor, sondajele similare care au fost desfășurate în alte regiuni ale Europei și Americii de Nord indică faptul că circa 1/4 dintre oameni cred în teorii conspiraționale. În Balcanii de Vest, însă, indicatorii sunt de 2-3 ori mai mari. Mai mult, aceste particularități sunt caracteristice atât pentru locuitorii orașelor, cât și pentru cei de la sate.

Mai mult, în cadrul sondajului, s-a stabilit că locuitorii Balcanilor de Vest au o atitudine critică față de imunizare – sunt gata să se vaccineze împotriva coronavirusului doar 39% dintre locuitori – un indicator mult mai mic față de alte regiuni ale Europei. În Serbia, 50% din populație este de acord să se vaccineze.

Florian Bieber, din cadrul Universității din Graz, conducătorul grupului de experți care a desfășurat sondajul, susține că lipsa dorinței de a se vaccina are legătură directă cu gradul de încredere în teoriile conspiraționale.

„Datele sondajului arată că, în majoritatea statelor din Europa, predomină numărul persoanelor care vor să se vaccineze. Pe de altă parte, în Balcani, lucrurile stau invers: circa 54% dintre oameni se pronunță împotriva vaccinării și doar 39% ar vrea să beneficieze de vaccin. Rezultatul are o legătură directă cu teoriile conspiraționale, unele dintre care influențează direct asupra sănătății publice și măsurile adoptate în acest domeniu”, a explicat Bieber.

Unul dintre motivele oamenii cred în teoriile conspiraționale este lipsa de încredere în autorități și în politica promovată de conducerea țării, se mai arată în studiu.

***

Despre felul cum se răspândesc în Republica Moldova informațiile false despre noul coronavirus, puteți citi în articolul „Epidemia invizibilă. Cum și de ce fake-urile devin virale”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacția Mitropoliei Moldovei, după ce un preot a fost scos cu forța din biserica din Grinăuți

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Rusiei, califică drept „regretabilă” imposibilitatea soluționării amiabile a conflictului izbucnit în jurul bisericii din Grinăuți. Contactat de NewsMaker, episcopul-vicar Ioan Moșneguțu a declarat că disputa dintre enoriași și preotul Constantin Turtureanu, care a aderat la Mitropolia Basarabiei, ar fi trebuit rezolvată prin dialog.

„Este regretabilă imposibilitatea rezolvării acestei probleme pe cale amiabilă. Până la ora actuală nu s-a ajuns la un compromis între creștini și preotul Constantin Turtureanu. De fapt, creștinii și-au exprimat dezacordul ca preotul Constantin Turtureanu să meargă la Mitropoliei Basarabiei, în jurisdicția acestei structuri, iar din această cauză situația a escaladat într-un conflict mai nepotrivit. Era bine dacă această problemă se rezolva în baza unui dialog”, a declarat episcopul Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei pentru NM.

Potrivit lui, decizia privind apartenența bisericii la o structură religioasă trebuie să aparțină comunității. În acest caz, spune Moșneguțu, a avut loc o adunare generală a enoriașilor, în cadrul căreia 267 de persoane au votat împotriva preotului și a trecerii sub altă jurisdicție, în timp ce doar 9 persoane l-au susținut pe Turtureanu.

Ioan Moșneguțu a mai precizat pentru NM că Constantin Turtureanu a fost „disponibilizat” din funcția de paroh al bisericii din Grinăuți, iar Mitropolia Moldovei a numit un nou preot care „a fost acceptat de enoriași”. Chiar dacă numirea a avut loc încă pe 4 iulie, Moșneguțu susține că noul paroh nu a oficiat, deocamdată, nicio slujbă, întrucât „biserica a fost predată din nou comunității, adică a fost deschisă abia ieri”.

„Dacă acest conflict comunitatea parohială vizavi preotul paroh va continua, vom regreta enorm, însă comunitatea va decide cum procedează în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, episcopul Ioan Moșneguțu.

Tensiunile din parohia din Grinăuți durează de mai mult timp și au pornit după ce preotul Constantin Turtureanu a decis să treacă de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul unei părți a enoriașilor, care au cerut în repetate rânduri plecarea acestuia. Situația a escaladat pe 15 iulie, când un grup de localnici l-au scos pe Turtureanu cu forța din biserică.

Potrivit TV Nord, tot pe 16 iulie, un grup de credincioși din partea Mitropoliei Moldovei au intrat în lăcaș și au schimbat lăcatele de la uși, fără să permită nimănui accesul în lăcaș.

Contactată de NewsMaker, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea, a declarat că incidentul a fost înregistrat și este documentat: „Toți cei implicați vor fi trași la răspundere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: