Constantin Șchendra este noul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei
Full Article 2 minutes read

Constantin Șchendra este noul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei

Constantin Șchendra a fost numit în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, membru al Comitetului executiv, pe un termen de șapte ani. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat cu votul a 53 de deputați.

Fiind întrebat de către Vlad Bătrâncea, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor ce a făcut Banca Națională pentru a nu permite furtul miliardului, Șchendra a răspuns că el nu se afla în aceea perioadă în cadrul BNM-ului.

„Din păcate nu cunosc foarte multe detalii ca să pot să mă expun”, a spus noul viceguvernator al BNM.

„M-am așteptat la acest răspuns, însă conform dosarului depus la Comisia juridică, numiri și imunități aveți o experiență destul de bogată, iar dosarul este de rezonanță publică și la sigur cunoașteți mai multe detalii fiind astăzi în cadrul BNM-ului”, a replicat deputatul BCS.

Cu toate acestea, Bătrâncea a insistat asupra acestui subiect. În context, Constantin Șchendra a menționat că poate să-și expună doar punctul său de vedere.

„Investigațiile trebuie să se desfășoare și trebuie să existe o finalitate, în acest caz. Cei care au furat banii, trebuie să fie pedepsiți. Este un mesaj pentru toți ceilalți. Cine încearcă să facă acest lucru trebuie să fie pedepsiți. Dacă nu o să existe finalitate, din păcate, mesajul care o să fie transmis va fi unul foarte negativ și riscurile vor continua să persiste inclusiv în sectorul bancar”, a

Constantin Șchendra are o experiență de peste 18 ani în domeniul bancar, audit, contabilitate și consultantă. De asemenea, acesta a activat timp de peste opt ani în companii de audit internaționale. Din anul 2018 și până în prezent, Constantin Șchendra a activat la Banca Națională a Moldovei, în calitate de director al Departamentului Supraveghere Bancară.

Potrivit legislației, viceguvernatorii BNM sunt numiți de Parlament, la propunerea guvernatorului Băncii Naționale. Candidatura lui Constantin Șchendrea a fost propusă, după ce  a expirat mandatul lui Aureliu Cincilei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: