parlament.md

Constantin Șchendra este noul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei

Constantin Șchendra a fost numit în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, membru al Comitetului executiv, pe un termen de șapte ani. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat cu votul a 53 de deputați.

Fiind întrebat de către Vlad Bătrâncea, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor ce a făcut Banca Națională pentru a nu permite furtul miliardului, Șchendra a răspuns că el nu se afla în aceea perioadă în cadrul BNM-ului.

„Din păcate nu cunosc foarte multe detalii ca să pot să mă expun”, a spus noul viceguvernator al BNM.

„M-am așteptat la acest răspuns, însă conform dosarului depus la Comisia juridică, numiri și imunități aveți o experiență destul de bogată, iar dosarul este de rezonanță publică și la sigur cunoașteți mai multe detalii fiind astăzi în cadrul BNM-ului”, a replicat deputatul BCS.

Cu toate acestea, Bătrâncea a insistat asupra acestui subiect. În context, Constantin Șchendra a menționat că poate să-și expună doar punctul său de vedere.

„Investigațiile trebuie să se desfășoare și trebuie să existe o finalitate, în acest caz. Cei care au furat banii, trebuie să fie pedepsiți. Este un mesaj pentru toți ceilalți. Cine încearcă să facă acest lucru trebuie să fie pedepsiți. Dacă nu o să existe finalitate, din păcate, mesajul care o să fie transmis va fi unul foarte negativ și riscurile vor continua să persiste inclusiv în sectorul bancar”, a

Constantin Șchendra are o experiență de peste 18 ani în domeniul bancar, audit, contabilitate și consultantă. De asemenea, acesta a activat timp de peste opt ani în companii de audit internaționale. Din anul 2018 și până în prezent, Constantin Șchendra a activat la Banca Națională a Moldovei, în calitate de director al Departamentului Supraveghere Bancară.

Potrivit legislației, viceguvernatorii BNM sunt numiți de Parlament, la propunerea guvernatorului Băncii Naționale. Candidatura lui Constantin Șchendrea a fost propusă, după ce  a expirat mandatul lui Aureliu Cincilei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mitropolia Basarabiei cere României să retragă cetățenia preoților moldoveni implicați în „războiul hibrid”

Mitropolia Basarabiei va solicita autorităților de la București retragerea cetățeniei române pentru toți preoții Mitropoliei Moldovei care „susțin propaganda rusă” și participă la „războiul hibrid” în R. Moldova. Autoritatea bisericească subordonată Patriarhiei Române a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă emis sâmbătă, 12 iulie.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, unii preoți ai Mitropoliei Moldovei „participă direct la războiul hibrid, se pronunță împotriva a tot ce este românesc și răspândesc informații false”. Ca exemplu, este invocată declarația episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, potrivit căreia „bisericile moldovenești care aderă la Mitropolia Basarabiei ar deveni proprietatea României”.

„Aceasta nu sunt doar minciuni sfruntate, ci și atentate la demnitatea și alegerea liberă și conștientă a credincioșilor”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Autoritatea bisericească a condamnat reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei care, potrivit acesteia, „deși critică public Biserica Ortodoxă Română, doresc să mențină colaborarea cu parohii, mănăstiri și instituții de stat din România”. Aceștia participă la pelerinaje, conferințe și proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, Mitropolia susține că este „grav faptul că acești clerici nu ezită să se solidarizeze cu personaje compromise din politica moldovenească”.

„Nu vom mai admite ca elevii și studenții basarabeni formați în seminariile și facultățile de teologie ortodoxă din România — educați, sprijiniți și ocrotiți de statul român și de Biserica Ortodoxă Română — să fie apoi folosiți ca instrumente de propagandă antiromânească. Este de neconceput ca, după ce beneficiază de sprijinul frățesc al României, să se întoarcă în Republica Moldova pentru a sluji interesele unei structuri ecleziastice și ale unui stat agresor. Vom face toate demersurile necesare pentru ca, de acum înainte, la instituțiile teologice din România să fie admiși, pentru studii și formare, doar tineri înfiați sau aflați sub oblăduirea canonică a eparhiilor Mitropoliei Basarabiei și trimiși cu binecuvântarea ierarhilor Sinodului Mitropolitan”, se mai arată în declarație.

În acest context, Mitropolia Basarabiei intenționează să solicite autorităților române retragerea cetățeniei române pentru acei preoți care „participă activ la lupta împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității”.

„Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc, fără rușine, semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, a menționat instituția administrativă a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au comentat deocamdată această declarație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: