bfm.ru

„Conștiința noastră e curată”. Lukașenko s-a întâlnit cu Putin și a acuzat Ucraina că planifica să atace Belarusul

Pe 11 martie, la Moscova, a avut loc întrevederea lui Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko. Politicienii au discutat subiecte cu privire la „integrarea bilaterală”, situația cu privire la Ucraina și sancțiunile din partea UE. Una dintre declarațiile marcante a fost făcută de către liderul de la Minsk, care a acuzat Ucraina că ar fi planificat „să atace Belarusul”, iar Rusia a prevenit invazia. Lukașenko a declarat că nu ei au declanșat „războiul”. De menționat că în presa din Rusia este interzisă această formulare, jurnaliștii fiind nevoiți să scrie „operațiune specială militară”.

 

Despre presupusul „atac” din partea Ucrainei

În timpul părții filmate a întâlnirii, Alexandr Lukașenko i-a spus lui Vladimir Putin că Ucraina ar fi planificat să atace Belarusul.

O să vă arăt de unde se pregătea atacul asupra Belarusului. Și dacă cu șase ore înainte de operațiune nu ar fi fost lansat un atac preventiv asupra pozițiilor (patru poziții, acuș vă arăt, am adus harta), ar fi atacat trupele noastre – ale Belarusului și Rusiei, care efectuau exerciții militare. Așadar, nu noi am declanșat acest război, conștiința noastră e curată”, a spus Lukașenko.

Ulterior, acesta a menționat că partea ucraineană „era pe poziții pentru atacul asupra Belarusului” și l-a îndemnat pe Putin să nu se justifice, comparând consecințele unui eventual atac al Ucrainei cu ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Despre sancțiunile comunității internaționale

Decizia UE de a aplica sancțiuni după declanșarea războiului în Ucraina, Lukașenko a calificat-o drept „porcărie” și a adăugat că, atât Belarus, cât și Rusia, oricum sunt mereu sub efectul măsurilor punitive.

Astăzi sunt de o amploare mai mare, însă noi ne-am obișnuit deja cu această, să mă scuzați, porcărie din partea Vestului. De ce porcărie? Pentru că totul este ilegitim, cum le place lor să spună, este ilegal, încalcă toate acordurile și convențiile internaționale la care și ei și noi – cel puțin pe unele dintre ele, le-am semnat. De aceea, încă o dată – a treia oară: este pur și simplu o porcărie, din punctul meu de vedere”, a opinat Lukașenko.

Liderul de la Minsk s-a arătat optimist.

Astăzi, pentru noi aceste sancțiuni sunt o oportunitate. Eu sunt om sovietic și dvs sunteți din timpul sovietic și știți foarte bine – mereu am fost sub sancțiuni și am trăit bine, ne-am dezvoltat. În contextul situației create, nici măcar nu are legătură cu sancțiunile pur și simplu a trecut puțin tmp, oamenii noștri sunt acoperiți de griji”, a menționat Lukașenko.

 

Despre colaborarea cu Rusia

Lukașenko i-a propus lui Putin ajutor (fără să precizeze la ce anume se referă) și de asemenea a propus întrunirea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și a Uniunii Eurasiatice.

Trebuie să ne unim, să ne adunăm. Toți spun că trebuie să fim împreună. Haideți să ne adunăm. Și credeți-mă, adăugând aceste piețe, peste o lună vom uita de sancțiuni. […] Trebuie să ne întâlnim la Moscova, la o masă, să ne așezăm la masa de negocieri și să ne înțelegem: noi vă vindem asta, voi nouă – asta și să construim o politică economică comună”, a conchis Lukașenko.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: