„Consumul intern va fi asigurat”. Chicu a anunțat câte tone de grâu, porumb și floarea-soarelui au fost recoltate în acest an
Full Article 2 minutes read

„Consumul intern va fi asigurat”. Chicu a anunțat câte tone de grâu, porumb și floarea-soarelui au fost recoltate în acest an

Recolta de grîu, porumb și floarea soarelui din acest an este suficientă pentru a acoperi necesitățile interne ale țării. Asigurările vin din partea premierului Ion Chicu. În cadrul unui briefing din 14 septembrie, prim-ministrul a acuzat deputații din opoziție că ar apăra interesele agricultorilor, însă de fapt, și-ar urmări propriile interese.

Potrivit șefului executivului, recolta de grîu din acest an constituie în jur de 620-630 de mii de tone, pe când necesitatea de consum local anual este de 350 de mii de tone,

„Deci sunt în jur de 300 de mii de tone potențial de export. La momentul actual, nu sunt probleme de lipsă de grâu pentru alimentarea țării, cu atât mai mult cu cât avem deja oferte pe piață din Ucraina, la prețuri comparabile cu cele pe care le avem noi”, a menționat Chicu.

Recolta de porumb a constituit circa 800 de mii de tone, cu un consum anual estimat la circa 700 de mii de tone, iar cea de floarea-soarelui constituie circa 400 de mii de tone, iar consumul intern este comparativ cu această cantitate. Guvernul urmează să revină cu detalii mai exacte în timpul apropiat.

„În linii mari, recolta care a fost foarte mult afectată în acest an de secetă, permite să fie asigurat consumul intern. Nu a dispărut de pe agendă subiectul acordării suportului pentru agricultori. AIPA recepționează până pe 18 septembrie solicitările de compensații parțiale pentru prima grupă: acele 1500 de lei în cazul grîului și sume mai mari pentru alte culturi”, a mai spus Chicu.

Prim-ministrul țării a precizat că va continua evaluarea pentru cerealele din grupa a doua și, în funcție de rezultate, guvernul va decide mărimea suportului pentru agricultori.

„Am văzut deja mișcări în parlament din partea acelor deputați mari-mari promotori ai intereselor agricultorilor, care sunt gata să taie și pensii și salarii numai ca să-și satisfacă interesele înguste. Împart sute de milioane în stânga și în dreapta, dar nu i-am văzut cu nicio inițiativă de unde să taie cheltuieli. Ei vin cu inițiativa să taie de la drumuri, să rămână datorii pentru anul viitor”, a acuzat Chicu.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: