NewsMaker

„Conțin elemente corupționale și scheme”. PAS a cerut excluderea de pe ordinea de zi a 5 proiecte de legi

Fracțiunea PAS, Platforma DA și grupul parlamentar Pro Moldova au cerut la începutul ședinței parlamentului din 3 decembrie excluderea mai multor proiecte de legi, inclusiv cel privind politica bugetar-fiscală. Aceștia au argumentat că au nevoie de mai mult timp pentru a le examina. Majoritatea parlamentară nu a susținut inițiativa. 

Președintele fracțiunii PAS Igor Grosu a declarat că anumite proiecte de lege incluse pe ordinea de zi sunt „nepregătite și conțin elemente corupționale, scheme”:

„Am rugat respectuos să fie scoase de pe odinea de zi, să avem timp și noi și societatea să le analizăm”, a argumentat Grosu.

Acesta a menționat 5 proiecte pe care a cerut să fie excluse de pe ordinea de zi, inclusiv cel privind politica bugetar-fiscală. Președinta parlamentului Zinaida Grecianîi a replicat că propunerile ar fi trebuit făcute înscris.

„Noi suntem anexa guvernului sau a lui Dodon? Dacă politica fiscală încă am mai văzut, dar alte trei proiecte luni seară a apărut pe site-ul parlamentului. Noi le-am primit marți seară, peste 100 de pagini. Noi suntem mașină de vot sau lucru calitativ? Haideți să le examinăm săptămâna viitoare”, a propus președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandr Slusari.

Deputatul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, a menționat că susține amânarea proiectelor de legi respective.

Inițiativa nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: