DOC Guțul a publicat contractul de achiziție a gazului pentru Găgăuzia. Parlicov: „Poate să aducă gaz în căldare”
Full Article 7 minutes read

DOC Guțul a publicat contractul de achiziție a gazului pentru Găgăuzia. Parlicov: „Poate să aducă gaz în căldare”

Compania moldovenească Nordgaz Furnizare intenționează să furnizeze gaz Găgăuziei. Aceasta reiese din contractul publicat de bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul. Este vorba despre livrări de 100 de milioane de metri cubi de gaz, la un preț de aproape trei ori mai mic decât prețul pe piață. 

Documentul publicat de Guțul

Evghenia Guțul a publicat un contract cu privire la furnizarea de gaze în Găgăuzia.

Livrarea va începe pe 1 decembrie. Vreau să-i bucur pe locuitorii orașului Taraclia și ai raionului Orhei că și volumul pentru ei este inclus în contract, iar livrările vor începe de la 1 decembrie”, a scris Guțul pe rețelele de socializare.

Contractul a fost încheiat pe 31 octombrie, la Istanbul. Furnizor este compania turcă Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, iar cumpărătorul din partea moldovenească – Nordgaz Furnizare.

După cum reiese din document, este vorba despre o posibilă furnizare a 100 de milioane de metri cubi de gaz la un preț de 160,4 euro la o mie de metri cubi sau aproximativ 3,1 lei pentru metru cub de gaz. Mai mult, documentul prevede că prețul include și livrarea gazelor în Moldova. 

Potrivit datelor directorului interimar Energocom Victor Bînzari, livrarea gazelor din Turcia în Moldova costă aproximativ 1,92 de lei pentru un metru cub de gaz. Prețul se dublează dacă gazul se livrează din Rusia (acest lucru este din cauza taxelor la tranzitul gazului rusesc prin Bulgaria).

Potrivit calculelor NewsMaker, livrarea gazelor pe teritoriul Găgăuziei va costa aproximativ 6 lei pentru un metru cub de gaz. Iar prețul pe piață pentru gaz este de aproximativ de trei ori mai mare și este circa 500 de euro la o mie de metri cubi.

În contract se precizează că livrările de gaze vor fi efectuate în Găgăuzia, Orhei și Taraclia. Profitul furnizorului, conform documentului, va fi de 5%.

Precizăm că potrivit Evgheniei Guțul, compania turcă a primit gaz urmare a semnării unui contract cu un mare comerciant european pentru achiziționarea de gaze direct din sistemul european de alimentare cu gaze.

La fel, Guțul a publicat o scrisoare a conducerii companiei Gas and Electricity Trading Gmbh Natalia Frenkel către compania Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, în care mulțumește pentru contractul semnat. Aparent, prima companie este comerciantul european. 

Companiile semnatare

Contractul din numele companiei moldovenești Nordgaz Furnizare a fost semnat de avocatul Alexandr Grosu. Nordgaz Furnizare este înregistrată la Bălți, iar Alexandr Grosu este directorul și coproprietarul acesteia cu o cotă de 90%. NewsMaker nu a putut obține un comentariu de la Grosu. Telefonul acestuia este deconectat. 

Restul 10% îi aparțin fostului șef Balti-Gaz Pantelimon Frăsineanu. Pe site-ul companiei sunt menționate mai multe numere de telefoane. Cu toate acestea, atunci când NewsMaker a sunat pe toate numerele răspunsul a fost unul: „V-ați greșit cu numărul”. Mai mult, faptul că unul dintre numere aparține cu siguranță unui reprezentant al Nordgaz Furnizare a confirmat pentru NewsMaker unul dintre participanții de pe piața gazelor. 

Se cunoaște mai puțin depsre compania turcească. După cum reiese din informațiile de pe site-ul Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, compania se ocupă de furnizarea pieselor de schimb pentru repararea și modernizarea echipamentelor industriale. Site-ul are doar o versiune în limba engleză – și cu greșeli de ortografie. De exemplu, secțiunea „Contacte” în unele cazuri este numită Contacs în loc de Сontacts. Site-ul companiei nu afișează numere de telefoane, există doar un e-mail de contact. Contractul de furnizare a gazelor a fost semnat de Çağdaş Avci. NewsMaker l-a contactat pe Facebook, deocamdată nu avem un răspuns. 

NewsMaker nu a reușit să găsească pe internet nicio informație despre compania Gas and Electricity Trading Gmbh. Pe rețelele de socializare sunt mai multe persoane cu numele Natalia Frenkel, dar niciuna nu este asociată cu industria gazelor. 

O nouă precizare a ministrului Energiei

Ministrul Energiei Victor a comentat și pe 1 noiembrie anunțul Evgheniei Guțul.

Noi considerăm că acele companii care vor să livreze gaz trebuie să se ocupe de livrările de gaze. Deocamdată noi vedem numai furnizări de știri, știrile tot se furnizează și se furnizează. Asta se numesc știri la viitor, care nu au nici o finalitate. Când o să înceapă furnizarea de gaz, noi o să ne putem expune, dar deocamdată de ce să comentăm știri?”, a menționat Parlicov.

Întrebat de jurnaliști dacă „punct de vedere logistic, este posibil ca Guțul să aducă gaz?”, oficialul a spus: „Doamna Guțul nu poate să aducă. Cum, poate să aducă gaz, nu știu, în căldare. Dar de principiul de furnizare a gazului se ocupă companiile care furnizează gaze. Pentru asta trebuie de semnat contracte, există o procedură. Deci, doamna Guțul politic declară în ajun de alegeri și pe mine mă miră nu atât faptul că declară doamna Guțul, cât mă miră faptul că lumea în continuare crede. Pentru că Șor a declarat același lucru în luna aprilie, iaca noi suntem în luna noiembrie cu doamne ajută și până amu gaz nu-i, dar declarațiile continuă. Probabil că doamna Guțul are mai mare credibilitate decât Șor la poporul găgăuz. Nu știu„.

„Reiese că cetățenii din Autonomie ar trebui să rezilieze contractul cu actuala companie, în cazul în care vor fi semnate aceste contracte”, a precizat un jurnalist.

Dacă un consumator vrea să-și schimbe furnizorul, el trebuie să notifice furnizorul existent, el trebuie să scrie o cerere la Moldovagaz că el renunță la furnizarea de gaz, că el iese în piață liberă. Noi o să facem și o explicație suplimentară despre ce înseamnă să participi într-o piață liberă, pentru că când îți îmbraci hăinuța de consumator calificat care poate să-și caute furnizorii îți asumi și angajamente suplimentare. Și nu mai poți foarte ușor reveni înapoi, nu revii înapoi la tariful reglementat existent. Deci, sunt anumite consecințe pe termen lung și atunci când cineva ia decizii să iese pe piață liberă, că nu iese, trebuie să ia în cunoștință de cauză. De asta noi vom face acest mesaj explicativ, ce înseamnă să participi la piața liberă de gaze”, a conchis ministrul.

  

Pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a declarat că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Bașcana a anunțat că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”. Mai mult, Guțul susține că poartă negocieri pentru a „ajuta” și consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia. Contactat de NM, directorul Moldovagaz – cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Moldova – Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea nu a primit, deocamdată, nicio cerere prin care consumatorii din Găgăuzia să solicite schimbarea furnizorului. În același timp, Vitalie Șaptefrație, directorul East Gas Energy Trading – operatorul care importă gaz din Turcia – a declarat că nu cunoaște nimic despre inițiativa anunțată de Guțul. Detalii – AICI.

În ajun, ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că în timp ce Șor face promisiuni, Energocom a cumpărat suficient gaz până în februarie, la un preț mai mic decât cel propus de Gazprom.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: