Colaj NM

Contractul publicat de Guțul – fake? Parlicov: „Gaz nu-i, sunt doar declarații”

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că așa numitul contract făcut public de Evghenia Guțul, prin care bașcana promite gaz mai ieftin pentru consumatorii găgăuzi, nu este nimic altceva decât un fake, adică un fals – pus la cale de fugarul Ilan Șor, în interese electorale. Mai mult, oficialul susține că a discutat prin e-mail cu administratorii companiilor care figurează în pretinsul contract publicat de guvernatoarea autonomiei – ambii ar fi negat că au semnat acte prin care se angajează să livreze gaze naturale către Republica Moldova.

„Șor îi consideră pe toți de proști. Contractul publicat de bașcan este un fals, o minciună și nu poate fi executat. Evident, suntem în campanie electorală și înainte de alegeri fac anumite promisiuni”, a declarat Victor Parlicov pe 2 noiembrie.

Oficialul susține că compania din Turcia care figurează în așa-zisul contract ar fi infirmat că se ocupă de gaze naturale și fosile. Mai mult, spune Parlicov, nu există date care să indice o activitate a acestei companii pe piața gazelor. În situații similare s-ar afla și alte două companii trecute în pretinsul contract – una din Germania, care urma să livreze gazul din Turcia în Moldova, precum și furnizorul indicat în actul publicat de Guțul, din Moldova, care urma să-l furnizeze mai departe în Găgăuzia.

„Managerul așa-numitei companii din Germania administrează o brutărie undeva în Germania. (…) Compania de la Bălți a fost înregistrată în 2020, fără nicio activitate de atunci. Haideți să fim serioși. S-au adunat câțiva oameni: unul care nu se ocupă de gaz din Turcia cu unul care se ocupă de copt pâine din Germania, cu o companie care nu are nicio activitate din Bălți, și iaca, noi acuș o să fericim poporul cu gaz ieftin. Sunt povești de adormit copiii” – a declarat Parlicov.

Ministrul Energiei spune că doar transportul gazelor naturale din Turcia până în Republica Moldova costă, astăzi, peste 100 de euro per mia de metri cubi. Ca gazul să ajungă la consumator, însă, implică costuri suplimentare.

„Ei pur și simplu mint și iau toți oamenii de proști știind că este imposibil asemenea preț. Ei nu au nicio intenție de a furniza gaz la acest preț, de aceea mint deschis. Șor a declarat din aprilie că are acest gaz. Ce l-a încurcat să-l furnizeze către consumatori? Admitem că avea posibilitatea să livreze doar pentru anumite regiuni. De ce nu a făcut-o până acum? Gaz nu-i, sunt numai declarații”, a mai spus ministrul Victor Parlicov.

Oficialul susține că dacă pe piață ar fi existat gaz cu asemenea prețuri, Guvernul le-ar fi cumpărat. „Nu există preț mai mic decât cel la care cumpără Energocom. Guvernul cumpără și caută gaz ieftin și o facem pentru toți cetățenii țării noastre, nu pentru anumiți cetățeni”, a conchis oficialul.

***

Pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a declarat că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Bașcana a anunțat că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”. Mai mult, Guțul susține că poartă negocieri pentru a „ajuta” și consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia. Contactat de NM, directorul Moldovagaz – cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Moldova – Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea nu a primit, deocamdată, nicio cerere prin care consumatorii din Găgăuzia să solicite schimbarea furnizorului. În același timp, Vitalie Șaptefrație, directorul East Gas Energy Trading – operatorul care importă gaz din Turcia – a declarat că nu cunoaște nimic despre inițiativa anunțată de Guțul. Detalii – AICI.

În reacție, ministrul Energiei Victor Parlicov a spus că atunci când se va începe livrarea gazelor și se va expune. „Dar deocamdată de ce să comentăm știri?”, a menționat el. Întrebat de jurnaliști dacă „din punct de vedere logistic este posibil ca Guțul să aducă gaz”, oficialul a spus: „Doamna Guțul nu poate să aducă. Cum, poate să aducă gaz, nu știu, în căldare”.

NewsMaker a analizat documentul publicat de Evghenia Guțul. După cum reiese din acesta, este vorba despre o posibilă furnizare a 100 de milioane de metri cubi de gaz la un preț de 160,4 euro la o mie de metri cubi sau aproximativ 3,1 lei pentru metru cub de gaz. Mai mult, documentul prevede că prețul include și livrarea gazelor în Moldova. Contractul a fost încheiat pe 31 octombrie, la Istanbul. Furnizor este compania turcă Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, iar cumpărătorul din partea moldovenească – Nordgaz Furnizare. Contractul din numele companiei moldovenești Nordgaz Furnizare a fost semnat de avocatul Alexandr Grosu. Nordgaz Furnizare este înregistrată la Bălți, iar Alexandr Grosu este directorul și coproprietarul acesteia cu o cotă de 90%. Restul 10% îi aparțin fostului șef Balti-Gaz Pantelimon Frăsineanu. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: