Convoiul cu echipamente sanitare oferit de România nu va ajunge astăzi la Chișinău. Ce s-a întâmplat?
Full Article 3 minutes read

Convoiul cu echipamente sanitare oferit de România nu va ajunge astăzi la Chișinău. Ce s-a întâmplat?

Cele 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 nu vor ajunge pe 6 mai la Chișinău, așa cum era planificat. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în dimineața zilei de miercuri, pe pagina sa de Facebook. Șeful executivului nu a precizat cauza anulării evenimentului.

„Cu câteva ore în urmă am fost informați de autoritățile române, că transportul cu echipamente medicale de protecție și medicamente esențiale pentru tratarea COVID19, oferit cu atîta generozitate de poporul român, nu va ajunge astăzi la Chișinău, după cum era planul inițial. Vom fi bucuroși să vedem frații români la Chișinău, imediat ce finalizează toate procedurile de pregătire interne”, a scris Ion Chicu.

Totodată, primul ministrul l-a invitat la Chișinău pe omologul său român, Ludovic Orban.

Stimati Prieteni!Cu câteva ore în urmă am fost informați de autoritățile române, că transportul cu echipamente…

Geplaatst door Ion Chicu op Dinsdag 5 mei 2020

În ajun, serviciul de presă al guvernului a publicat un comunicat de presă prin care a anunțat că prim-ministrul Ion Chicu va întâmpina convoiul cu ajutor umanitar oferit Republicii Moldova de poporul român. Evenimentul urma să se desfășoare la ora 12.00 la punctul de trecere a frontierei Albița – Leuşeni.

În același timp, presa din România a scris că cele 20 de camioane urmau să pornească dimineaţa din Piaţa Victoriei, în prezenţa premierului Ludovic Orban. Potrivit unei informări a guvernului României, alături de premier, la eveniment urmau să mai ia parte oficiali români de rang înalt: ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Dan-Paul Iamandi.

Amintim că guvernul României a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei românești, echivalentul a 3,5 mln euro, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.

Decizia a fost luată joia trecută, în aceeași zi în care o echipă de 42 de medici și asistenți medicali a plecat într-o misiune umanitară în Republica Moldova pentru a ajuta în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

În același context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat o vizită la Chișinău, unde a avut întrevederi cu omologul său și cu prim-ministrul Ion Chicu.

În cadrul briefingului din 4 mai, premierul Ion Chicu a menționat că rata deceselor din Republica Moldova din cauza coronavirusului este semnificativ mai mică decât cea din alte țări, inclusiv din România. În context, lucrătorii medicali români care au ajuns săptămâna trecută în Republica Moldova au venit să facă „un schimb de experiență” și au ocazia „să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: