Chicu, despre cadrele medicale din România: „Au oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”
Full Article 2 minutes read

Chicu, despre cadrele medicale din România: „Au oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”

Premierul Ion Chicu susține că rata deceselor din Republica Moldova din cauza coronavirusului este semnificativ mai mică decât cea din alte țări, inclusiv din România. În context, lucrătorii medicali români care au ajuns săptămâna trecută în Republica Moldova au venit să facă „un schimb de experiență” și au ocazia „să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”. Declarațiile au fost făcute în cadrul briefingului din 4 mai.

În cadrul briefingului tradițional după ședința de luni dimineața la care au participat prim-ministrul, președintele țării și speakerul parlamentului, Ion Chicu a mulțumit guvernului Ungariei și celui din România pentru ajutorul oferit săptămâna trecută. În contextul venirii în Republica Moldova a lucrătorilor medicali români, șeful statului s-a referit la un „schimb de experiență”.

„Eu vreau încă o dată să menționez profesionalismul excepțional al medicilor noștri. Care au ajutat și continuă să ajute la tratarea persoanelor infectate cu acest caz. Rata deceselor în Moldova din cauza coronavirusului este de 3%. Rata globală este de 7%. În Moldova este una dintre cele mai mici rate. În România este 5,7%, în Moldova este de 3%. De aceea, trebuie să ne mândrim cu profesionalismul medicilor moldoveni. Toți care vin la noi să ne ajute, au și oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”, a menționat Ion Chicu.

Ion Chicu a mai spus că guvernul se pregătește deja pentru un eventual al doilea val al pandemiei, însă speră că acest lucru nu se va întâmpla. Șeful executivului a mai spus că o parte din echipamentul medical de protecție achiziționat din China de către guvern este distribuit în instituțiile medicale, iar o parte este depozitat în calitate de rezerve.

Amintim că în Republica Moldova a ajuns o echipă formată din peste 40 de medici și asistenți români, pentru a sprijini personalul medical din ţara noastrăDe asemenea, România a oferit o donație de medicamente, 500 000 de măști FFP2, FFP3, 50.000 de combinezoane și 10 izolete. Valoarea totală a ajutorului umanitar oferit de România se ridică la 3,5 mln de euro.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: