caleaeuropeana.ro

Convoiul cu echipamente sanitare oferit de România nu va ajunge astăzi la Chișinău. Ce s-a întâmplat?

Cele 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 nu vor ajunge pe 6 mai la Chișinău, așa cum era planificat. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în dimineața zilei de miercuri, pe pagina sa de Facebook. Șeful executivului nu a precizat cauza anulării evenimentului.

„Cu câteva ore în urmă am fost informați de autoritățile române, că transportul cu echipamente medicale de protecție și medicamente esențiale pentru tratarea COVID19, oferit cu atîta generozitate de poporul român, nu va ajunge astăzi la Chișinău, după cum era planul inițial. Vom fi bucuroși să vedem frații români la Chișinău, imediat ce finalizează toate procedurile de pregătire interne”, a scris Ion Chicu.

Totodată, primul ministrul l-a invitat la Chișinău pe omologul său român, Ludovic Orban.

https://www.facebook.com/110044717135044/posts/171244914348357/?d=n

În ajun, serviciul de presă al guvernului a publicat un comunicat de presă prin care a anunțat că prim-ministrul Ion Chicu va întâmpina convoiul cu ajutor umanitar oferit Republicii Moldova de poporul român. Evenimentul urma să se desfășoare la ora 12.00 la punctul de trecere a frontierei Albița – Leuşeni.

În același timp, presa din România a scris că cele 20 de camioane urmau să pornească dimineaţa din Piaţa Victoriei, în prezenţa premierului Ludovic Orban. Potrivit unei informări a guvernului României, alături de premier, la eveniment urmau să mai ia parte oficiali români de rang înalt: ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Dan-Paul Iamandi.

Amintim că guvernul României a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei românești, echivalentul a 3,5 mln euro, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.

Decizia a fost luată joia trecută, în aceeași zi în care o echipă de 42 de medici și asistenți medicali a plecat într-o misiune umanitară în Republica Moldova pentru a ajuta în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

În același context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat o vizită la Chișinău, unde a avut întrevederi cu omologul său și cu prim-ministrul Ion Chicu.

În cadrul briefingului din 4 mai, premierul Ion Chicu a menționat că rata deceselor din Republica Moldova din cauza coronavirusului este semnificativ mai mică decât cea din alte țări, inclusiv din România. În context, lucrătorii medicali români care au ajuns săptămâna trecută în Republica Moldova au venit să facă „un schimb de experiență” și au ocazia „să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: