Copil de 4 ani, internat cu varicelă, purtat din spital în spital și care s-a ales cu 12 tăieturi. Reacția lui Nemerenco
Full Article 4 minutes read

Copil de 4 ani, internat cu varicelă, purtat din spital în spital și care s-a ales cu 12 tăieturi. Reacția lui Nemerenco

Mama unei fetițe de 4 ani, diagnosticată cu varicelă, s-a plâns că copilul ei nu a fost tratat corespunzător în instituțiile medicale din capitală. Aceasta a spus că a fost purtată cu copilul de la un spital la altul, fiind examinat chiar și în ambulanță. Pe 28 decembrie, ministra Sănătății Ala Nemerenco a comentat situația. Oficialul a spus că Ministerul s-a autosesizat, iar Direcţia generală asistenţă socială și sănătate a municipiului Chișinău a instituit o comisie care analizează cazul. 

Fetița de 4 ani și mama ei au fost internate la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii.

„Am fost internați aici cu o banală varicelă dar am ajuns să avem incizie cu 12 tăieturi. (…) A două zi de dimineața am anunțat medicul de garda că copilul toată noaptea a avut febra și că zona inflamată s-a extins mai tare. (…) Era ora 11 când a venit să ne consulte medicul de garda din ziua de sâmbătă. I-am explicat din nou că zona se extinde din ce în ce mai tare, el a zis că acuș va decide ce să facă și a ieșit din salon. Nu a mai revenit”, a comunicat femeia.

Ulterior, mama copilului a solicitat ca fetița să fie văzută de un chirurg.

„Am fost duși la Spitalul Clinic de Copii „Valentin Ignatenco”. Acolo medicul chirurg a fost receptiv, a consultat copilul și a făcut acea incizie. (…) Pe la orele unsprezece seara am revenit în salonul de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. Noaptea a trecut fără febra și parcă binișor. Duminică dimineață venind medicul de garda să ne vadă am cerut să mergem la chirurg căci de la acea incizie se eliminase sânge și era foarte murdar pansamentul”, a mai spus femeia.

„Deci a fost chemată salvare și am mers la Spitalul Clinic de Copii „Valentin Ignatenco” pentru a vedea și a schimbă pansamentul de la acea incizie. Am așteptat în ambulanță o perioada de cam 15-20 minute și s-a apropiat în salvare domnul chirurg de gardă. El a spus să dezbrac copilul și să îi arăt ce are. Nedumerită și speriată am dezbrăcat copilul în frigul de afară și el, cu o cruzime de nedescris, fără să stea mult pe gânduri, a smuls jumătate de pansament al copilului, și a zis: „Ce vreți de la mine? Voi aveți doctori la spitalul vostru și o să va schimbe ei pansamentul””, a adăugat ea.

„Eu nu am studii medicale dar nu cred că asta nu îmi dă dreptul de a fi direct consultată de un medic, cu atât mai mult că e vorba despre un copil nevinovat. Pentru ce eu achit impozite statului? De ce nimeni nu vrea să răspundă de această situație? Câtă lume trebuie să fie umilită de „așa zișii” medici care au studii medicale, care învață etică profesională și care dau un jurământ?”, a comunicat femeia.

Povestea mamei a fost publicată de bloggerul Eugen Luchianiuc.

Pe 28 decembrie, ministra Sănătății Ala Nemerenco a anunțat că „Ministerul s-a autosesizat”.

„Este Direcția asistență socială și medicală a Consiliului Municipal Chișinău, care se ocupă de analiza acestui caz. Am înțeles că este o comisie care analizează ca să vadă unde au fost neregulile și non-conformitățile pe parcursul acestui caz și mă refer la transferul copilului dintr-un spital în altul și calitatea serviciilor care este acordată”, a menționat Nemerenco.

„Deci, Direcția asistență socială și medicală, deoarece ambele spitale sunt municipale, este obligată să instituie o comisie, să analizeze acest caz și să raporteze Ministerului Sănătății despre motivele, măsurile luate și de ce s-a întâmplat așa”, a conchis ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: