Copilul ucis în parcul Alunelul: Ministrul Mediului acuză Primăria capitalei că „a făcut politică dintr-un caz tragic”
Full Article 3 minutes read

Copilul ucis în parcul Alunelul: Ministrul Mediului acuză Primăria capitalei că „a făcut politică dintr-un caz tragic”

Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu acuză Primăria Chișinău că „a făcut politică dintr-un caz tragic”, pasând responsabilitatea asupra Agenției de Mediu în cazul copilului ucis de o bucată de copac în parcul „Alunelul” din capitală. Ministrul spune că municipalitatea nu a solicitat agenției tăierea arborelui, iar actele care confirmă acest lucru au fost expediate procuraturii. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Pe 14 mai un arbore uscat a căzut pentru un copil de nici 2 ani. Tragedia s-a produs în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei. Ministra Mediului spune că imediat după decesul copilului angajații Agenției de Mediu au fost convocați într-o ședință, iar în urma verificărilor s-a constatat că primăria Chișinău nu solicitase autorizație pentru tăierea arborelui.

Chiar dacă era zi de weekend, am chemat toată lumea la serviciu să verifice. S-au verificat documentele și de acum trei ani și într-adevăr, nu au fost astfel de solicitări. Din punct de vedere birocratic, Agenția de Mediu a respectat toate solicitările. Primăria poate spune orice fel de povești. Noi intenționat am publicat toate documentele ca să evităm speculațiile. Primăria face politică dintr-o tragedie de genul ăsta. În parcul Alunelul, autorizație pentru tăriere s-a solicitat pentru un singur plop”.

Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului

Iuliana Cantaragiu mai spune că întârzierile au loc și din cauza insuficienței de angajați.

Am tot avut întrevederi cu autoritățile publice locale care invocau că au probleme cu obținerea autorizațiilor privind tăierile. Noi avem o constrângere de personal, asta este realitatea. Așa cum este reglementat astăzi procesul, pentru toate tipurile de tăieri trebuie să se ceară autorizații. Volumul de lucru pentru procesarea unor astfel de cereri este imens. Sunt peste 2 mii de cereri pe parcursul anului și sunt doar 3 persoane în cadrul Agenției care procesează documentele. Inspectorii trebuie să verifice aceste solicitări. Și ei sunt puțini, sunt 200 în toată țara”.

Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului

Amintim că, în luna mai, o fetiță de 1 an și 2 luni a murit, după ce peste ea a căzut o creangă în parcul „Alunelul” din capitală. Copilul a suferit un traumatism cranio-cerebral și a decedat la spital. Poliția a inițiat un dosar penal. Și reprezentanții Procuraturii au pornit un dosar penal pe neglijenţă în serviciu a persoanelor publice, soldat cu decesul fetiței.

De menționat că Agenția de Mediu a subliniat că arborele vizat în cazul decesului prematur al copilului nu se regăsește în lista celor propuși spre coordonare și autorizare a efectuării tratamentelor silvotehnice de către Î. M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în solicitarea sa.

La rândul său, primarul capitalei Ion Ceban, pe 17 mai, a anunțat că Serghei Carp, directorul întreprinderii municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” va fi concediat, iar în privința vicedirectorului de ramură va fi inițiată o anchetă de serviciu. De asemenea, potrivit primarului capitalei, vor fi vizați în ancheta de serviciu inspectorul de sector, „maestrul superior” și alți angajați, care au tangență cu acest caz.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: