Andrei Mardari / NewsMaker

Copilul ucis în parcul Alunelul: Ministrul Mediului acuză Primăria capitalei că „a făcut politică dintr-un caz tragic”

Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu acuză Primăria Chișinău că „a făcut politică dintr-un caz tragic”, pasând responsabilitatea asupra Agenției de Mediu în cazul copilului ucis de o bucată de copac în parcul „Alunelul” din capitală. Ministrul spune că municipalitatea nu a solicitat agenției tăierea arborelui, iar actele care confirmă acest lucru au fost expediate procuraturii. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Pe 14 mai un arbore uscat a căzut pentru un copil de nici 2 ani. Tragedia s-a produs în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei. Ministra Mediului spune că imediat după decesul copilului angajații Agenției de Mediu au fost convocați într-o ședință, iar în urma verificărilor s-a constatat că primăria Chișinău nu solicitase autorizație pentru tăierea arborelui.

Chiar dacă era zi de weekend, am chemat toată lumea la serviciu să verifice. S-au verificat documentele și de acum trei ani și într-adevăr, nu au fost astfel de solicitări. Din punct de vedere birocratic, Agenția de Mediu a respectat toate solicitările. Primăria poate spune orice fel de povești. Noi intenționat am publicat toate documentele ca să evităm speculațiile. Primăria face politică dintr-o tragedie de genul ăsta. În parcul Alunelul, autorizație pentru tăriere s-a solicitat pentru un singur plop”.

Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului

Iuliana Cantaragiu mai spune că întârzierile au loc și din cauza insuficienței de angajați.

Am tot avut întrevederi cu autoritățile publice locale care invocau că au probleme cu obținerea autorizațiilor privind tăierile. Noi avem o constrângere de personal, asta este realitatea. Așa cum este reglementat astăzi procesul, pentru toate tipurile de tăieri trebuie să se ceară autorizații. Volumul de lucru pentru procesarea unor astfel de cereri este imens. Sunt peste 2 mii de cereri pe parcursul anului și sunt doar 3 persoane în cadrul Agenției care procesează documentele. Inspectorii trebuie să verifice aceste solicitări. Și ei sunt puțini, sunt 200 în toată țara”.

Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului

Amintim că, în luna mai, o fetiță de 1 an și 2 luni a murit, după ce peste ea a căzut o creangă în parcul „Alunelul” din capitală. Copilul a suferit un traumatism cranio-cerebral și a decedat la spital. Poliția a inițiat un dosar penal. Și reprezentanții Procuraturii au pornit un dosar penal pe neglijenţă în serviciu a persoanelor publice, soldat cu decesul fetiței.

De menționat că Agenția de Mediu a subliniat că arborele vizat în cazul decesului prematur al copilului nu se regăsește în lista celor propuși spre coordonare și autorizare a efectuării tratamentelor silvotehnice de către Î. M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în solicitarea sa.

La rândul său, primarul capitalei Ion Ceban, pe 17 mai, a anunțat că Serghei Carp, directorul întreprinderii municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” va fi concediat, iar în privința vicedirectorului de ramură va fi inițiată o anchetă de serviciu. De asemenea, potrivit primarului capitalei, vor fi vizați în ancheta de serviciu inspectorul de sector, „maestrul superior” și alți angajați, care au tangență cu acest caz.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: