Coronavirus: 66 de amenzi în ultimele 24 de ore pentru cei care nu respectă măsurile de răspândire a pandemiei de COVID-19
Full Article 3 minutes read

Coronavirus: 66 de amenzi în ultimele 24 de ore pentru cei care nu respectă măsurile de răspândire a pandemiei de COVID-19

În ultimele 24 de ore, 24 de persoane fizice au fost amendate de autoritățile din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a precizat că sancțiunile au fost administrate fie pentru că aceștia au încălcat regimul de autoizolare, au declarat date false în fișele epidiomologice sau au agresat medicii. Totodată, au fost amendate 19 persoane juridice și 23 de transportatori auto. 

Ministrul Sănătății a precizat, duminică, 22 martie, că în total, în Republica Moldova au fost investigate 670 de persoane suspecte de infectare cu COVID-19. Dintre cele 80 de cazuri confirmate, 34 sunt de import: 34 (Italia, Marea Britanie, Elveția, Franța, Cehia, Ucraina și Rusia) și 44 sunt locale (Chișinău – 21, Hîncești – 14, Sîngerei – 2, Ialoveni – 2, Ștefan Vodă – 2, Transnistria – 2, Soroca, Cantemir, Orhei – câte un caz).

Viorica Dumbrăveanu a mai spus că, în prezent, la Spitalul „Toma Ciorbă” sunt 67 de pacienți cu coronavirus de tip nou. Șase dintre ei sunt în stare gravă, 55 în stare de sănătate de gravitate medie, iar 4 în stare satisfăcătoare.

Totodată, la Spitalul clinic de boli contagioase pentru copii sunt internați 8 minori, în stare medie, iar la Spitalul clinic Republican sunt internate 2 persoane: una în stare de gravitate medie, iar alta în stare gravă.

Ministrul Sănătății a remarcat că femeia însărcinată, bolnavă de COVID-19, este în stare satisfăcătoare și potrivit medicilor, nu există riscuri pentru dezvoltarea fătului.

De asemenea, oficialul a anunțat că autoritățile au organizat trasport interurban pentru persoanalul medical care locuiește în suburbii și are nevoie să ajungă la locul de muncă. Ea s-a referit și la pacienții cu probleme de sănătate, care realizau proceduri de dializă în România, în special la Iași. Aceasta a anunțat că Ministerul Sănătății le-a asigurat toate condițiile pentru ca procedurile să poată fi realizate în Republica Moldova și le-a îndemnat să renunțe la călătorii în afara țării.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: