Corupția de la Aeroport: Fiul unui fost deputat democrat rămâne după gratii, iar alți doi vameși – în arest la domiciliu
Full Article 3 minutes read

Corupția de la Aeroport: Fiul unui fost deputat democrat rămâne după gratii, iar alți doi vameși – în arest la domiciliu

Fiul fostului deputat democrat Gheorghe Brașovschi, reținut acum două zile în dosarul de corupție de la Aeroport, își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. Alți doi inspectori vamali, suspectați de mită, au fost plasați în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, pe 3 aprilie. Bănuiții au refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

„Sun probe suficiente și riscuri care justifică solicitarea aplicării măsurii preventive. Există riscul că pot influența buna desfășurare a urmării penale, aflându-se în libertate. Ținând cont că urmărirea penală este la fază inițială, ar putea influența martori. Învinuiților li se încriminează infracțiunea de corupere pasivă. O persoană – 2 episoade, una – 7 și alta – 11. Pentru asta riscă o pedeapsă de la 5 la 10 ani”, a declarat Simion Caraja, procuror de caz, pentru ProTV.

Avocatul unuia dintre bănuiți, Mihail Mișco, a declarat pentru sursa citată că a cerut respingerea demersului procurorilor, pe care îl califică drept „iluzoriu” și „neprobat”.

***

Precizăm că în schemă de corupție la Aeroportul Chișinău sunt vizați, în total, 7 angajați ai Serviciului Vamal. Inspectorii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat de la pasageri sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri în/din R. Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. CNA anunța atunci că 3 inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alți 4 inspectori vamali sunt cercetați în stare de libertate.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că printre vameșii reținuți este și fiica deputatei PAS Victoria Cazacu. Liderul PAS a cerut atunci demisia parlamentarei, menționând că partidul nu acceptă corupția. Pe 3 aprilie, PAS a anunțat despre excluderea din partid a Victoriei Cazacu. În aceeași zi, deputata a negat că fiica sa ar fi fost reținută de CNA și a declarat că nu intenționează să dea curs „tentativelor de denigrare și intimidare” și că va rămâne deputat neafiliat

De menționat că, în acest caz raportat de CNA, a fost chemat pentru a fi interogat și fiul lui Radu Mudreac, deputat din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care a confirmat această informație, menționând că la fiul său nu au avut loc percheziții. Grosu a propus BCS „să acorde atenție acestui lucru și să-i urmeze gestul” în privința deputatului Cazacu. În caz contrar, Grosu a promis că majoritatea parlamentară va reacționa la acest lucru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: