Covid: circa 30% din locuitorii mun. Chișinău sunt vaccinați, însă un nou val de îmbolnăviri este inevitabil
Full Article 2 minutes read

Covid: circa 30% din locuitorii mun. Chișinău sunt vaccinați, însă un nou val de îmbolnăviri este inevitabil

De câteva săptămâni, în capitală se atestă o creștere a morbidității prin infecția COVID-19. Constatarea a fost făcută, pe 16 august, în cadrul ședinței operative a Primăriei, de către Boris Gîlca, șef adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate. Potrivit acestuia, situația se agravează din cauza tulpinilor Delta și Delta+.

Specialiștii în sănătate publică declară alertă epidemiologică sporită, în contextul noilor tulpini și mutații ale virusului SARS-CoV-2, iar Organizația Mondială a Sănătății avertizează despre riscurile induse de răspândirea tulpinilor Delta și Delta+.

În prezent, în municipiul Chișinău, sunt înregistrate 107 331 cazuri confirmate (la ziua de 15.08.2021), inclusiv 106 377 persoane recuperate. Informații în acest sens au fost prezentate luni,

De asemenea, în contextul creșterii numărului de pacienți internați cu coronavirus, de ieri (duminică) au fost activate paturi suplimentare la Centrul COVID de la C.I.E. „MOLDEXPO”, fiind dublat numărul de paturi la terapia intensivă de la 6 la 12. În continuare, spitalele municipale sunt pregătite și asigurate cu echipamente/mijloace de protecție și medicamente antivirale pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

Până în prezent, 312 mii de persoane au beneficiat de ambele doze de vaccin în capitală. Dintre aceștia, 44 354 au fost imunizați în cadrul Centrului Municipal de Vaccinare, iar 11 542 persoane – în punctele mobile: troleibuz și autobuz.

În context, primarul general Ion Ceban a îndemnat populația municipiului să se vaccineze, pentru că numărul cazurilor de noi infecții cu coronavirus este în creștere, iar lucrurile nu pot evolua într-o direcție bună, atât timp cât nu se atestă o acoperire de vaccinare completă sau acea imunitate de grup de minimum 70%. 

Edilul a ținut să menționeze că rata de vaccinare în municipiul Chișinău este de circa. 30% (la nivel național – de circa 19%), ceea ce este insuficient și ne lasă extrem de vulnerabili în preajma noului an școlar și a perioadei toamnă-iarnă. Iar respectarea strictă a regulilor rămâne esențială și anume portul măștilor de protecție, în special în spațiile închise, în transportul public, la stațiile de așteptare, în centre comerciale, etc.

Pe parcursul acestei săptămâni va fi convocată ședința Comisiei extraordinare de sănătate publică a mun. Chișinău, în cadrul căreia va fi analizată situația epidemiologica și riscurile legate de extinderea infecției.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: