Covid, gripă sau viroză? Au fost achiziționate 140 de mii de teste pentru diferențierea virusurilor
Full Article 2 minutes read

Covid, gripă sau viroză? Au fost achiziționate 140 de mii de teste pentru diferențierea virusurilor

Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate a achiziționat încă 140 de mii de teste pentru detectarea noului tip de coronavirus. Inițiativa aparține Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, se arată într-un comunicat publicat pe 31 decembrie de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Aceste teste vor fi destinate detectării și diferențierii calitative simultane a ARN viral a SARS-CoV-2,  a gripei A, a gripei B (FLU) și a virusului sincițial respirator (RSV) în tampon nazofaringian, tampon nazal sau probe de aspirare nazală colectate de la persoane suspectate de infecție virală respiratorie în concordanță cu COVID-19 de către furnizorii de asistență medicală.

Reprezentanții MSMPS au menționat că scopul achiziționării acestor teste a fost bazat în primul rând faptului că noul tip de coronavirus, precum și virusurile gripale, dar și virusului sincițial respirator au o prezentare similară a bolii. Adică, toate trei cauzează infecții respiratorii, care se prezintă ca o gamă largă de boli, de la asimptomatice sau ușoare până la boli severe și deces.

Virusurile menționate au căi de transmitere similare. Ca urmare, aceleași măsuri de sănătate publică, cum ar fi igiena mâinilor și o bună etichetă respiratorie (tuse în pliul cotului sau în batistă),  distanța socială și purtarea  măștilor sunt acțiuni importante întreprinse pentru a preveni infecția.

***

Potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova au fost confirmate aproape 144 de mii de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Circa 3000 de oameni care au contractat virusul au murit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: