Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

Covid, gripă sau viroză? Au fost achiziționate 140 de mii de teste pentru diferențierea virusurilor

Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate a achiziționat încă 140 de mii de teste pentru detectarea noului tip de coronavirus. Inițiativa aparține Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, se arată într-un comunicat publicat pe 31 decembrie de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Aceste teste vor fi destinate detectării și diferențierii calitative simultane a ARN viral a SARS-CoV-2,  a gripei A, a gripei B (FLU) și a virusului sincițial respirator (RSV) în tampon nazofaringian, tampon nazal sau probe de aspirare nazală colectate de la persoane suspectate de infecție virală respiratorie în concordanță cu COVID-19 de către furnizorii de asistență medicală.

Reprezentanții MSMPS au menționat că scopul achiziționării acestor teste a fost bazat în primul rând faptului că noul tip de coronavirus, precum și virusurile gripale, dar și virusului sincițial respirator au o prezentare similară a bolii. Adică, toate trei cauzează infecții respiratorii, care se prezintă ca o gamă largă de boli, de la asimptomatice sau ușoare până la boli severe și deces.

Virusurile menționate au căi de transmitere similare. Ca urmare, aceleași măsuri de sănătate publică, cum ar fi igiena mâinilor și o bună etichetă respiratorie (tuse în pliul cotului sau în batistă),  distanța socială și purtarea  măștilor sunt acțiuni importante întreprinse pentru a preveni infecția.

***

Potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova au fost confirmate aproape 144 de mii de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Circa 3000 de oameni care au contractat virusul au murit.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: