Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

Covid, gripă sau viroză? Au fost achiziționate 140 de mii de teste pentru diferențierea virusurilor

Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate a achiziționat încă 140 de mii de teste pentru detectarea noului tip de coronavirus. Inițiativa aparține Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, se arată într-un comunicat publicat pe 31 decembrie de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Aceste teste vor fi destinate detectării și diferențierii calitative simultane a ARN viral a SARS-CoV-2,  a gripei A, a gripei B (FLU) și a virusului sincițial respirator (RSV) în tampon nazofaringian, tampon nazal sau probe de aspirare nazală colectate de la persoane suspectate de infecție virală respiratorie în concordanță cu COVID-19 de către furnizorii de asistență medicală.

Reprezentanții MSMPS au menționat că scopul achiziționării acestor teste a fost bazat în primul rând faptului că noul tip de coronavirus, precum și virusurile gripale, dar și virusului sincițial respirator au o prezentare similară a bolii. Adică, toate trei cauzează infecții respiratorii, care se prezintă ca o gamă largă de boli, de la asimptomatice sau ușoare până la boli severe și deces.

Virusurile menționate au căi de transmitere similare. Ca urmare, aceleași măsuri de sănătate publică, cum ar fi igiena mâinilor și o bună etichetă respiratorie (tuse în pliul cotului sau în batistă),  distanța socială și purtarea  măștilor sunt acțiuni importante întreprinse pentru a preveni infecția.

***

Potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova au fost confirmate aproape 144 de mii de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Circa 3000 de oameni care au contractat virusul au murit.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României, la Chișinău. Ce a discutat cu președinta Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit pe 16 iulie cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României, Dragoș-Nicolae Pîslaru, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialii au discutat despre necesitatea accelerării proiectelor de interconectare a infrastructurii celor două țări și fortificarea colaborării dintre autoritățile de la Chișinău și București.

Potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de România în dezvoltarea sectoarelor esențiale ale economiei naționale și în susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, președinta Sandu a evidențiat importanța consolidării cooperării dintre Chișinău și București, în special în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a experienței dobândite de România în acest proces.

Un subiect al discuției l-a constituit necesitatea accelerării implementării proiectelor strategice de interconectare, precum construcția de noi poduri peste Prut și realizarea liniilor electrice Bălți–Suceava și Strășeni–Gutinaș, precum și reducerea timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România.

presedinte.md
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: