COVID: În spitalele din Chișinău nu mai sunt paturi libere la Terapie Intensivă. Autoritățile activează ultimul spațiu disponibil
Full Article 2 minutes read

COVID: În spitalele din Chișinău nu mai sunt paturi libere la Terapie Intensivă. Autoritățile activează ultimul spațiu disponibil

Municipiul Chișinău rămâne în scenariul roșu epidemiologic, din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus. Mai mult, spitalele din regiune sunt suprasolicitate, iar în secțiile de terapie intensivă practic nu mai sunt locuri disponibile pentru pacienții în stare gravă. Informația a fost confirmată de către primarul Ion Ceban, în cadrul ședinței serviciilor Primăriei capitalei din 11 octombrie.

„Circa 1/3 din numărul total de cazuri la nivel național se înregistrează aici, în Chișinău. Avem în continuare o presiune mare asupra spitalelor municipale: practic toate spitalele sunt suprasolicitate”, a declarat Ceban.

Edilul a anunțat că, pe parcursul săptămânii curente, vor fi activate ultimele spații disponibile la nivel municipal.

„În prezent, rămâne în afara circuitului Covid doar Spitalul clinic municipal „Gh. Paladi”. Acolo am putea activa până la 310 paturi, inclusiv 9-10 paturi în terapie intensivă. Acest spital este, practic, ultimul care mai poate fi activat din lista spitalelor municipale. Urmează să colaborăm cu Ministerul Sănătății pentru căutarea soluțiilor și în spitalele republicane”, a precizat primarul capitalei.

Ion Ceban a subliniat că este în creștere numărul de decese provocate de coronavirus, iar problema principală ar fi lipsa locurilor disponibile în secțiile de terapie intensivă.

„În spitalele municipale, practic toate locurile din terapie intensivă sunt ocupate”, a precizat Ceban.

Conform celui mai recent bilanț, în data de 10 octombrie, în spitalele din Chișinău erau internate 868 de persoane infectate cu coronavirus. În stare extrem de gravă sunt 45 de persoane. Alți circa 500 de pacienți sunt în stare gravă. Primarul Ion Ceban a menționat că prognozele arată că, până la sfîrșitul lunii curente, numărul de infectări zilnice ar putea ajunge la 2000.

Amintim că imunizarea anti-Covid este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva dezvoltării unei forme grave a infecției COVID-19. Până în prezent, peste 1,4 mln de persoane s-au vaccinat împotriva coronavirusului în Republica Moldova. Numărul persoanelor imunizate în alte țări nu este deocamdată cunoscut.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: