media.wired.com

COVID: În spitalele din Chișinău nu mai sunt paturi libere la Terapie Intensivă. Autoritățile activează ultimul spațiu disponibil

Municipiul Chișinău rămâne în scenariul roșu epidemiologic, din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus. Mai mult, spitalele din regiune sunt suprasolicitate, iar în secțiile de terapie intensivă practic nu mai sunt locuri disponibile pentru pacienții în stare gravă. Informația a fost confirmată de către primarul Ion Ceban, în cadrul ședinței serviciilor Primăriei capitalei din 11 octombrie.

„Circa 1/3 din numărul total de cazuri la nivel național se înregistrează aici, în Chișinău. Avem în continuare o presiune mare asupra spitalelor municipale: practic toate spitalele sunt suprasolicitate”, a declarat Ceban.

Edilul a anunțat că, pe parcursul săptămânii curente, vor fi activate ultimele spații disponibile la nivel municipal.

„În prezent, rămâne în afara circuitului Covid doar Spitalul clinic municipal „Gh. Paladi”. Acolo am putea activa până la 310 paturi, inclusiv 9-10 paturi în terapie intensivă. Acest spital este, practic, ultimul care mai poate fi activat din lista spitalelor municipale. Urmează să colaborăm cu Ministerul Sănătății pentru căutarea soluțiilor și în spitalele republicane”, a precizat primarul capitalei.

Ion Ceban a subliniat că este în creștere numărul de decese provocate de coronavirus, iar problema principală ar fi lipsa locurilor disponibile în secțiile de terapie intensivă.

„În spitalele municipale, practic toate locurile din terapie intensivă sunt ocupate”, a precizat Ceban.

Conform celui mai recent bilanț, în data de 10 octombrie, în spitalele din Chișinău erau internate 868 de persoane infectate cu coronavirus. În stare extrem de gravă sunt 45 de persoane. Alți circa 500 de pacienți sunt în stare gravă. Primarul Ion Ceban a menționat că prognozele arată că, până la sfîrșitul lunii curente, numărul de infectări zilnice ar putea ajunge la 2000.

Amintim că imunizarea anti-Covid este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva dezvoltării unei forme grave a infecției COVID-19. Până în prezent, peste 1,4 mln de persoane s-au vaccinat împotriva coronavirusului în Republica Moldova. Numărul persoanelor imunizate în alte țări nu este deocamdată cunoscut.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun o taxă suplimentară de $250 pentru viză: Cine o plătește și cum poate fi recuperată

Statele Unite vor impune vizitatorilor internaționali o nouă „taxă pentru integritatea vizelor” în valoare de cel puțin 250 de dolari, care se va adăuga la costurile deja existente pentru obținerea vizelor, conform unei prevederi din recenta lege de politică internă adoptată de administrația Trump. Taxa, considerată un „depozit rambursabil”, va putea fi recupertaă în cazul respectării condițiilor de ședere.

Potrivit CNN, Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize temporare de tip non-imigrant pentru a intra în SUA. Sunt vizați turiștii, oameni de afaceri, studenții internaționali și alți vizitatori temporari. În anul fiscal 2024, SUA a emis aproape 11 milioane de astfel de vize, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Turiștii și oamenii de afaceri din țările care fac parte din Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver Program) – inclusiv Australia și multe țări europene – nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile.

Plata taxei va fi obligatorie în momentul eliberării vizei și nu vor exista scutiri de la plată. Conform prevederii din lege, călătorii care respectă condițiile vizei își pot recupera taxa după încheierea călătoriei.

Avocatul specializat în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a descris această taxă ca pe un „depozit de garanție rambursabil”. Totuși, el a remarcat că mecanismul de rambursare nu este clar în acest moment.

„Este greu de spus care este scopul exact al taxei”, a declarat Brown într-un e-mail pentru CNN. „În general, taxele de imigrație acoperă costurile procesului de aprobare sau eliberare a vizei”, însă prevederea privind rambursarea ar putea însemna că sumele încasate vor fi returnate. „Într-o lume ideală, nu ar exista depășiri ale duratei vizei sau încălcări.”

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), instituția care implementează această taxă, nu a oferit încă detalii despre procesul de rambursare sau despre alte aspecte ale aplicării noii politici.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că taxa a fost instituită „pentru a susține prioritățile administrației de consolidare a aplicării legislației privind imigrarea, de descurajare a depășirii termenului legal al vizelor și de finanțare a securității la frontieră.”

Taxele nerambursate vor fi „depozitate în fondul general al Trezoreriei”, se menționează în lege.

Pentru anul fiscal 2025, taxa inițială va fi fie 250 de dolari, fie o sumă mai mare stabilită prin regulament. Aceasta va fi ajustată anual în funcție de inflație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: