În Republica Moldova, în 2018, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer a atins cifra de 83 739 de bolnavi, fiind în creștere cu peste 2000 de cazuri față de 2017. Informațiile au fost prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, care este marcat astăzi, 4 februarie.
Potrivit sursei citate, epidemia globală a cancerului este imensă și continuă să crească, fiind a doua cauză principală de deces la nivel global. Cele mai frecvente decese sunt provocate de cancerul de plămâni (1,76 milioane de decese), fiind urmat de cancer de colon (862 000 de decese), de stomac (783 000 de decese), de ficat (782 000 de decese) și de sân (627 000 de decese).
Experții estimează că până în 2030, decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane pe an. Asta înseamnă mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.
În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Conform datelor statistice, în anul 2018, au fost 83 739 bolnavi de cancer, ce constituie 236,2 cazuri la 10 mii locuitori, față de 81 382 bolnavi în 2017 (229,3 cazuri la 10 mii locuitori).
Principalii factori de risc privind riscul de dezvoltare a cancerului sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea, consumul nociv de alcool și poluarea.
Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zahărul şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică, sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancerul sistemului digestiv, de sân și prostată.
În acest sens, medicii recomandă menținerea unei greutăți corporale în limite normale, practicarea activității fizice cel puțin 30 de minute în fiecare zi, limitarea consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi și conținut scăzut in fibre, limitarea consumul de carne roșie, carne procesată, băuturi alcoolice, sarea și alimente procesate. De asemenea, medicii recomandă evitarea fumatului și expunerea la fumul de țigără.