Critici la adresa Guvernului, care propune interzicerea fabricării anabolizanților: Va priva Moldova de milioane de euro, anual
Full Article 3 minutes read

Critici la adresa Guvernului, care propune interzicerea fabricării anabolizanților: Va priva Moldova de milioane de euro, anual

Asociația producătorilor de medicamente din Moldova critică proiectul elaborat și supus consultărilor de Ministerul Sănătății care prevede interzicerea fabricării, inclusiv autorizată, în Moldova, a medicamentelor cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni – hormoni sintetici care sporesc capacitatea organismului de a produce țesut muscular. Președintele Asociației, Gheroghe Apostol, susține că, de fapt, proiectul ar „ținti” în singurul producător autorizat al acestor medicamente de uz uman, care este și cel mai mare investitor român din țară. Odată adoptat, spune sursa citată, proiectul riscă să compromită contracte internaționale, care ar putea aduce Moldovei, anual, milioane de euro.

Asociația producătorilor de medicamente din Moldova a negat pentru NM informațiile prezentate de Minister în proiectul prezentat spre consultări publice, potrivit cărora fabricarea și comercializarea acestor tipuri de medicamente sunt interzise în țările UE, în SUA, precum și în majoritatea țărilor CSI, inclusiv Rusia.  Președintele Asociației susține că, de fapt, producerea și comercializarea autorizată a medicamentelor destinate tratamentului hormonal de substituție ar fi una supravegheată și legală în majoritatea statelor lumii, inclusiv UE și SUA. Interzicerea fabricării legale a acestor medicamente în Moldova, în condițiile în care în farmaciile din țară ajung analogi produși în afară, ar afecta producătorii locali, susține sursa citată.

„Faptul că pe piața există analogi de import ale medicamentelor cu conținut de steroizi și androgeni pe de o parte nu atinge scopul declarat de proiect, iar pe de altă parte afectează grav, din perspectiva concurenței loiale, producătorii autohtoni”, a declarat președintele Asociației, Gheorghe Apostol, pentru NM.

Potrivit Asociației, în Republica Moldova există un singur producător autorizat al acestor medicamente de uz uman, care este și cel mai mare investitor român din țară.

„În ipoteza adoptării, acest proiect va compromite câteva contracte internaționale care urmează să aducă în Republica Moldova mai multe milioane de euro anual. (…) Pe piața de medicamente din Republica Moldova lipsesc foarte multe medicamente din cauza politicilor greșite adoptate de autorități pe parcursul a ultimii 13 ani. Prin interdicția respectivă, acest proces urmează să se agraveze”, mai spune sursa citată.

De menționat că Ministerul Sănătății, condus de ministra Ala Nemerenco, a elaborat și propus spre consultări publice un proiect de lege care prevede interzicerea totală a fabricării medicamentelor cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni pe teritoriul Moldovei. Așadar, Moldova nu va mai produce anabolizanți, dar aceștia vor putea fi comercializați, în continuare, în farmaciile din țară. Autoritățile declară că prin acest proiect își propun să elimine accesul fizic facil la astfel de substanțe de către populație în condiții non-medicale.

De altfel, autorii proiectului susțin că implementarea proiectului nu presupune cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, dar recunosc că presupune o diminuare a veniturilor pentru agentul economic, ca rezultat al restricției impuse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: