Cu cât s-ar putea scumpi lumina? Calculele ANRE
Full Article 3 minutes read

Cu cât s-ar putea scumpi lumina? Calculele ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), astăzi, va aproba cererile Premier Energy și FEE Nord cu privire la majorarea tarifelor pentru energia electrică. Potrivit proiectului Agenției, prețul ar putea crește pentru clienții Premier Energy până la 5,91 lei kW/h și pentru FEE Nord – până la 5,6 lei kW/h. 

Premier Energy a solicitat majorarea tarifului la energia electrică de la 4,77 lei până la 6,38 lei kW/h, iar FEE Nord – de la 4,81 lei până la 5,68 lei kW/h.

Prin urmare, ANRE a publicat proiectele de hotărâri cu privire la majorarea tarifelor, în urma cererilor furnizorilor de energie electrică. Pentru consumatorii Premier Energy, tariful ar putea crește de la 4,77 lei până la 5,91 lei kW/h, iar pentru consumatorii FEE Nord – de la 4,81 la 5,6 lei pe kWh.

Decizia va fi luată astăzi de ANRE, în cadrul unei ședințe, începând cu ora 10:00. Noile tarife vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.


Amintim că ultima majorare a tarifului la energia electrică a fost aprobată la începutul lunii noiembrie. În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, achită pentru energia electrică 4,77 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord – 4,81 lei/kWh.

În cadrul unei emisiuni, Natalia Gavrilița nu a exclus că tariful va crește din nou, însă a precizat că acesta nu va fi mai mare de 10 lei/kWh.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară.

Începând cu 1 noiembrie, Moldova achiziționează în premieră energie electrică la bursa românească OPCOM. Asta după ce nu Chișinău și Tiraspol au eșuat să semneze un nou contract și astfel nu mai cumpărăm curent produs pe bază de gaze rusești de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), din stânga Nistrului.

De când SA „Energocom” a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro. Aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: