лэп, электричество, электросеть
Максим Андреев, NewsMaker

Cu cât s-ar putea scumpi lumina? Calculele ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), astăzi, va aproba cererile Premier Energy și FEE Nord cu privire la majorarea tarifelor pentru energia electrică. Potrivit proiectului Agenției, prețul ar putea crește pentru clienții Premier Energy până la 5,91 lei kW/h și pentru FEE Nord – până la 5,6 lei kW/h. 

Premier Energy a solicitat majorarea tarifului la energia electrică de la 4,77 lei până la 6,38 lei kW/h, iar FEE Nord – de la 4,81 lei până la 5,68 lei kW/h.

Prin urmare, ANRE a publicat proiectele de hotărâri cu privire la majorarea tarifelor, în urma cererilor furnizorilor de energie electrică. Pentru consumatorii Premier Energy, tariful ar putea crește de la 4,77 lei până la 5,91 lei kW/h, iar pentru consumatorii FEE Nord – de la 4,81 la 5,6 lei pe kWh.

Decizia va fi luată astăzi de ANRE, în cadrul unei ședințe, începând cu ora 10:00. Noile tarife vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.


Amintim că ultima majorare a tarifului la energia electrică a fost aprobată la începutul lunii noiembrie. În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, achită pentru energia electrică 4,77 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord – 4,81 lei/kWh.

În cadrul unei emisiuni, Natalia Gavrilița nu a exclus că tariful va crește din nou, însă a precizat că acesta nu va fi mai mare de 10 lei/kWh.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară.

Începând cu 1 noiembrie, Moldova achiziționează în premieră energie electrică la bursa românească OPCOM. Asta după ce nu Chișinău și Tiraspol au eșuat să semneze un nou contract și astfel nu mai cumpărăm curent produs pe bază de gaze rusești de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), din stânga Nistrului.

De când SA „Energocom” a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro. Aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: