„Cu poliță sau repede?” Cât timp pot să aștepte pacienții pentru a beneficia de servicii medicale gratuite
Full Article 2 minutes read

„Cu poliță sau repede?” Cât timp pot să aștepte pacienții pentru a beneficia de servicii medicale gratuite

În Republica Moldova a crescut numărul de servicii medicale de care pot beneficia pacienții fără să plătească, grație poliței de asigurare obligatorie. Cu toate acestea, perioada de așteptare pentru vizita la doctor sau pentru investigația medicală nu este nicidecum reglementată prin lege, în pofida biletului de trimitere din partea medicului de familie. Informația a fost confirmată pentru NM de către serviciul de presă al Casei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

De consultații medicale operative, cetățenii Moldovei pot beneficia numai în cazuri de urgență sau când prezintă simptome acute.

„În situații de urgență, pacientul – atât cel asigurat, cât și cel neasigurat, poate să cheme ambulanța. De asemenea, în cazuri extraordinare, pacientul poate să meargă la consultația medicului de familie sau al specialistului, fără programare”, au precizat reprezentanții CNAM.

În celelalte cazuri, pacientul este nevoit să aștepte, uneori, zile sau chiar săptămâni în șir pentru a beneficia de consultația sau investigația necesară. Potrivit CNAM, În Republica Moldova nu există un regulament care să indice termenul de așteptare. În unele cazuri, programarea poate fi făcută chiar și peste un an de la momentul solicitării.

Amintim că, în data de 5 februarie, lista serviciilor oferite în cadrul Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală a fost extinsă, printr-o decizie de guvern. Printre noile servicii se numără testele imunohistologice, tomosinteza, tomografia cu emisie de pozitroni, mamografia digitală cu trepanbiopsie stereotaxică.

În total, polița de asigurare medicală include peste 1,5 de servicii medicale.

Susțineți-ne cu un like la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: