Cum a avut loc atacul de la Aeroport? Detaliile șefului Inspectoratului General al Poliției și Procurorului-general interimar
Full Article 5 minutes read

Cum a avut loc atacul de la Aeroport? Detaliile șefului Inspectoratului General al Poliției și Procurorului-general interimar

Noi detalii despre atacul de la Aeroport în care Rustam Ashurov, cetățean al Tadjikistanului, i-a omorât pe polițistul de frontieră Serghei Munteanu și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu. Potrivit autorităților, agresorul l-a imobilizat pe polițistului de frontieră și i-a luat arma, iar ulterior l-a împușcat atât pe el, cât și pe agentul de pază.

Pe 1 iulie, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu și Procurorul-general interimar Ion Munteanu au susținut un briefing de presă în care au relatat despre cum a avut loc atacul.

Potrivit șefului IGP, atacatorul a ajuns la Aeroport cu cursa avia Istanbul-Chișinău la ora 14:48. În continuare, la ora 15:10 Poliția de Frontieră a demarat procedura de procesare a documentelor pasagerilor rutei respective, iar la 15:21 au început a fi verificate nemijlocit actele agresorului. Ulterior, acestuia i s-a comunicat despre inadmisibilitatea pe teritoriul Republicii Moldova și a fost izolat.

La aproape două ore distanță, la 17:13, în Zona de așteptare, a avut loc atacul. Șeful IGP a declarat că agresorul i-a aplicat o lovitură polițistului de frontieră Serghei Munteanu, i-a luat arma din dotare, după care l-a împușcat mortal atât pe el cât și pe agentul de securitate Igor Ciofu.

La rândul său, Procurorul-general Ion Munteanu a declarat că polițistul de frontieră a fost luat prin suprindere de lovitura agresorului.

„Persoana a devenit efectiv în jumătate de secundă agresivă. Polițistul a fost lovit pe neprins de veste. Polițistul nu s-a așteptat la o asemenea reacție. Aparent după mișcări și după comportamentul persoanei este vorba de o persoană pregătită fizic bine, cel puțin asta putem concluziona din imaginile pe care le-am vizionat personal. Cu toate astea, nu avem careva informații că ar fi afiliat vreunei grupări militare”, a menționat acesta.

În continuare, potrivit șefului Poliției, la ora 17:15 un echipaj al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), care se afla în raza Aeroportului, a intervenit. Doi angajați ai INSP au intrat într-un schimb de focuri cu atacatorul, iar acesta s-a baricadat. Cernăuțeanu a menționat că, în acest timp, toate persoanele din Aeroport au fost evacuate și nimeni a fost luat ostatic, după cum se vehiculase anterior.

Ulterior, la ora 17:18 au fost declanșate operațiunile speciale conform protocoalelor stabilite, nu doar pentru teritoriul Aeroportului, dar și pe întreg teritoriul Republicii Moldova la acea etapă.

„La orele 17:30 de fapt toate grupele de reacționare și documentare erau la ajunse la Aeroport. Și aici nu mă refer doar la grupele de documentare ale Poliției. Au ajuns și colegii de la Serviciile de Urgență (IGSU). În mod special, la orele 17:30 deja erau câteva echipaje ale ambulanței venite la fața locului. În același timp, au ajuns toți conducătorii instituțiilor de forță”, a spus Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP, între 17:30 și 17:50 s-au derulat două operațiuni în paralel. Grupa de asalt a documentat și a stabilit procedurile de asalt pentru sediul Aeroportului. În același timp, grupul de negociatori a încercat să negocieze cu atacatorul.

„Grupa de negociatori a încercat să intre în negociere cu persoana în cauză pentru a stabili anumite lucruri, unde clar că a fost refuzul și inclusiv a fost și afirmația că nu mai este nimeni în viață pe interior, dar acest lucru era deja fixat și văzut de colegii care erau la supraveghere video. Că într-adevăr persoanele nu se mișcă, colegii noștri care erau pe interior”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.

Ulterior, brigada de poliție cu destinație specială FULGER a intervenit pentru a captura atacatorul.

„Grupa de asalt a intervenit, de fapt, durata intervenției a fost de 2 minute și 30 de secunde. În momentul intervenției, la fel, agresorul a atacat și în colegii noștri de la grupa de asalt, care a intervenit pentru reținerea persoanei. Bineînțeles că au fost schimburi de focuri și persoana a fost rănită. Unica persoană care, în urma intervenție, a fost rănită a fost doar persoana în cauză, atacatorul care i-a omorât pe cei doi colegi de ai noștri”, a explicat Cernăuțeanu.

De menționat că, șeful IGP a declarat că atacatorul nu se afla în baza de date a niciunei rețele de căutare internaționale. Potrivit lui Cernăuțeanu, autoritățile naționale le-au apelat pe cele din Tadjikistan și abia atunci li s-a comunicat că bărbatul era căutat pentru răpirea unei persoane.

***

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, a tras focuri de armă la Aeroprtul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială FULGER. Acesta a fost rănit și, în prezent, se află în stare gravă la spital. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Munteanu și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți.

Pe 1 iulie, Procuratura Generală din Dușanbe a emis un comunicat în care a menționat că atacatorul de la Aeroportul Chișinău este Rustam Asharov, originar din Tadjikistan. Acesta era căutat pentru implicare în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Dușanbe. PG din Tadjikistan afirmase, inclusiv, că, în timpul atacului de la Aeroportul Chișinău, bărbatul luase și ostatici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: