Cum pot călători în Rusia cetățenii Republicii Moldova? Ghid NM
Full Article 2 minutes read

Cum pot călători în Rusia cetățenii Republicii Moldova? Ghid NM

Din cauza înrăutățirii situației epidemiologice, mai multe state au decis să introducă Republica Moldova în „zona roșie” sau să înăsprească condițiile pentru cetățenii țării noastre. NM relatează care sunt restricțiile pentru circulația moldovenilor în Federația Rusă și care sunt actele de care vor avea nevoie.

Condiții de intrare în Rusia

Din 1 octombrie, autoritățile ruse au modificat condițiile de intrare în țară. Astfel, cetățenii Moldovei, inclusiv cei care dețin cetățenia Rusiei, trebuie să prezinte la frontieră rezultatul negativ al unui test PCR (în rusă sau engleză) nu mai vechi de 72 de ore înainte de intrarea în Rusia. Cetățenii Moldovei trebuie să încarce certificatul medical în aplicația  «Путешествую без Covid-19» („Călătoresc fără Covid-19”). Certificatele pe suport de hârtie sau tipărite din aplicație nu vor fi luate în considerare. Cetățenii ruși vor efectua teste pentru Covid la întoarcerea în țară.

Aplicația pentru telefoanele Android o puteți descărca AICI, iar pentru iOS –  AICI.

Chiar dacă sunteți vaccinat sau dețineți o confirmare de la medic despre faptul că ați învins recent infecția, oricum va trebui să prezentați un test PCR negativ la intrarea pe teritoriul Federației Ruse.

Acte 

Dacă sunteți cetățean al Moldovei și mergeți în Rusia pe cale terestră (tren, autocar, automobil, camion, etc.) sunteți obligați să prezentați documente doveditoare privind scopul călătoriei (la rude, tratament), precum și aprobarea prealabilă a autorităților ruse.

În cazul călătoriilor pentru participare la evenimente cu caracter economic, cultural, științific, religios, etc., aprobarea se face prin instituțiile ruse, organizatori ai evenimentelor. În cazul studenților – de către instituțiile de învățământ din Federația Rusă.

Tranzit 

Este permisă tranzitarea teritoriului Federației Ruse, cu condiția ca pasagerii să nu părăsească incinta aeroportului și să aibă biletul de avion pentru cursa spre destinația finală.

Restricții 

Purtarea măștilor este obligatorie în transportul public, magazine, teatru. Încălcarea cerinței privind purtarea măștii și a mănușilor de protecție se sancționează administrativ (amendă în mărime de 5000 ruble).

Informații complete despre condițiile de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova găsiți AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: