„Cum pot fi opriți? Cum?”. Reacțiile moldovenilor pe rețelele sociale în urma atacului cu 20 morți din Sergheevca, Odesa
Full Article 4 minutes read

„Cum pot fi opriți? Cum?”. Reacțiile moldovenilor pe rețelele sociale în urma atacului cu 20 morți din Sergheevca, Odesa

În urma bombardamentelor de noaptea trecută în oraşul Sergheevca din regiunea Odesa, un deputat moldovean spune că nu are cuvinte să-și exprime furia pe care o simte față de atacurile armatei ruse. Un alt parlamentar a menționat că nu vrea să „audă și să vadă în ochi” conaționalii care justifică războiul. De cealaltă parte, un prezentator TV nu crede că este moldovean care să nu fi auzit de Sergheevca și spune că „deja nu mai există cuvinte pentru a califica acțiunile”. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.

„Nu sunt cuvinte să exprime furia pe care o simt față de atacurile teroriste ale armatei ruse în Ucraina. Pe 28 iunie, în Kremenciuk, o rachetă a lovit într-un centru comercial, soldat cu 18 morți. Astăzi, în Sergheevka, la 30 km de frontiera cu Moldova, o rachetă a intrat într-un bloc de locuit și a ucis 18 oameni, inclusiv 2 copii”, a reacționat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian, pe Facebook.

La fel, el s-a adresat Partidul Socialiștilor și Comuniștilor.

„Câte tragedii trebuie să se întâmple ca să denunțați public războiul? Câte rachete trebuie să mai cadă pe blocuri de locuit? Câți oameni trebuie să mai moară? Fac apel public la aceste partide parlamentare să denunțe public războiul din Ucraina și să condamne actele teroriste comise de armata rusă în țara vecină. Dacă nu vor face, le voi considera susținătoare ale aceste invazii”, a adăugat parlamentarul.

Un alt deputat PAS, Dumitru Alaiba, cu referire la atacul din Sergheevca a spus că „așa arată un act terorist”.

„Acei conaționali de-ai noștri care justifică acest război, politicieni, experți, influenceri, jurnaliști, cei care încearcă să mai schimbe/înmoaie accentele, bulversând populația noastră – să nu vă aud, să nu vă văd în ochi”, a reacționat parlamentarul.

Vloggerul Ion Andronache a menționat că Sergheevca se află la 30 km de hotarul cu Republica Moldova. „În timp ce dormeau azi noapte, 18 oameni au murit, printre care 2 copii… și alți cel puțin 30 sunt grav răniți”, a adăugat Andronache.

„Cum pot fi opriți? Cum?”. Reacțiile moldovenilor pe rețelele sociale în urma atacului cu 20 morți din Sergheevca, Odesa

„Aceasta este acea Sergheevca, băieți, a noastră Sergheevca, unde noi ne petreceam vara într-o tabără de pionieri”, a scris deputata PAS Natalia Davidovici, pe Facebook.

Prezentatoarea TV Elena Băncilă a spus că „nu există înjurături pentru a descrie cruzimea și demența rușilor”.

„Sălbăticiunile astea murdare de sângele oamenilor morți din Ucraina nu se opresc! Cum pot fi opriți? Cum?! De necrezut”, a adăugat Băncilă.

Prezentatorul TV Alexandru Cozer nu crede că este moldovean care să nu fi auzit de Sergheevca. „Dacă nu era război, aici probabil se aflau mai mulți moldovenil decât ucraineni. Pentru că e plin sezon de odihnă. Fiecare are măcar un cunoscut care s-a odihnit cel puțin o dată la Sergheevka”, a spus Cozer.

„Deja nu mai există cuvinte pentru a califica acțiunile acestor criminali barbari. Însă poate măcar aceste imagini îngrozitoare le vor mai deschide un pic mințile întunecate ale unor fani ai lui Putin de pe la noi, care în noaptea trecută puteau chiar ei să se afle la Sergheevka”, a adăugat prezentatorul.

„18 morți, printre care 2 copii, și peste 30 de răniți grav. Civili. În timp ce dormeau. La 30 km de Republica Moldova. Rusia trebuie să dispară de pe fața pământului”, a scris bloggerul Dragoș Galbur, pe Facebook.

„Cum pot fi opriți? Cum?”. Reacțiile moldovenilor pe rețelele sociale în urma atacului cu 20 morți din Sergheevca, Odesa

ДСНС України

Amintim că noaptea trecută, în oraşul Sergheevca din regiunea Odesa, a fost atacată cu rachete o clădire cu 9 etaje și o bază de odihnă. Autoritățile din Ucraina au raportat că 20 persoane au fost ucise în urma atacului.

În urma atacului, mai mulți angajați a sanatoriului Moldovei din Sergheevca au fost afectați. Ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că 5 colaboratori ai Centrului au fost răniți și unul a decedat.

„Dar cu regret am fost anuntați că 5 colaboratori ai Centrului sunt răniți și unul a decedat, ei toți locuind în clădirea care a fost afectată de bombardamente. (…) Nimic mai groaznic decât războiul. Suntem niște fericiți atât timp cât nu zboară rachete pe de-asupra noastră, prețuiți aceasta. Restul toate pot fi rezolvate”, a spus oficialul moldovean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: