Константин и Влада Либеровы

„Cum pot fi opriți? Cum?”. Reacțiile moldovenilor pe rețelele sociale în urma atacului cu 20 morți din Sergheevca, Odesa

În urma bombardamentelor de noaptea trecută în oraşul Sergheevca din regiunea Odesa, un deputat moldovean spune că nu are cuvinte să-și exprime furia pe care o simte față de atacurile armatei ruse. Un alt parlamentar a menționat că nu vrea să „audă și să vadă în ochi” conaționalii care justifică războiul. De cealaltă parte, un prezentator TV nu crede că este moldovean care să nu fi auzit de Sergheevca și spune că „deja nu mai există cuvinte pentru a califica acțiunile”. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.

„Nu sunt cuvinte să exprime furia pe care o simt față de atacurile teroriste ale armatei ruse în Ucraina. Pe 28 iunie, în Kremenciuk, o rachetă a lovit într-un centru comercial, soldat cu 18 morți. Astăzi, în Sergheevka, la 30 km de frontiera cu Moldova, o rachetă a intrat într-un bloc de locuit și a ucis 18 oameni, inclusiv 2 copii”, a reacționat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian, pe Facebook.

La fel, el s-a adresat Partidul Socialiștilor și Comuniștilor.

„Câte tragedii trebuie să se întâmple ca să denunțați public războiul? Câte rachete trebuie să mai cadă pe blocuri de locuit? Câți oameni trebuie să mai moară? Fac apel public la aceste partide parlamentare să denunțe public războiul din Ucraina și să condamne actele teroriste comise de armata rusă în țara vecină. Dacă nu vor face, le voi considera susținătoare ale aceste invazii”, a adăugat parlamentarul.

Un alt deputat PAS, Dumitru Alaiba, cu referire la atacul din Sergheevca a spus că „așa arată un act terorist”.

„Acei conaționali de-ai noștri care justifică acest război, politicieni, experți, influenceri, jurnaliști, cei care încearcă să mai schimbe/înmoaie accentele, bulversând populația noastră – să nu vă aud, să nu vă văd în ochi”, a reacționat parlamentarul.

Vloggerul Ion Andronache a menționat că Sergheevca se află la 30 km de hotarul cu Republica Moldova. „În timp ce dormeau azi noapte, 18 oameni au murit, printre care 2 copii… și alți cel puțin 30 sunt grav răniți”, a adăugat Andronache.

„Aceasta este acea Sergheevca, băieți, a noastră Sergheevca, unde noi ne petreceam vara într-o tabără de pionieri”, a scris deputata PAS Natalia Davidovici, pe Facebook.

Prezentatoarea TV Elena Băncilă a spus că „nu există înjurături pentru a descrie cruzimea și demența rușilor”.

„Sălbăticiunile astea murdare de sângele oamenilor morți din Ucraina nu se opresc! Cum pot fi opriți? Cum?! De necrezut”, a adăugat Băncilă.

Prezentatorul TV Alexandru Cozer nu crede că este moldovean care să nu fi auzit de Sergheevca. „Dacă nu era război, aici probabil se aflau mai mulți moldovenil decât ucraineni. Pentru că e plin sezon de odihnă. Fiecare are măcar un cunoscut care s-a odihnit cel puțin o dată la Sergheevka”, a spus Cozer.

„Deja nu mai există cuvinte pentru a califica acțiunile acestor criminali barbari. Însă poate măcar aceste imagini îngrozitoare le vor mai deschide un pic mințile întunecate ale unor fani ai lui Putin de pe la noi, care în noaptea trecută puteau chiar ei să se afle la Sergheevka”, a adăugat prezentatorul.

„18 morți, printre care 2 copii, și peste 30 de răniți grav. Civili. În timp ce dormeau. La 30 km de Republica Moldova. Rusia trebuie să dispară de pe fața pământului”, a scris bloggerul Dragoș Galbur, pe Facebook.

ДСНС України

Amintim că noaptea trecută, în oraşul Sergheevca din regiunea Odesa, a fost atacată cu rachete o clădire cu 9 etaje și o bază de odihnă. Autoritățile din Ucraina au raportat că 20 persoane au fost ucise în urma atacului.

În urma atacului, mai mulți angajați a sanatoriului Moldovei din Sergheevca au fost afectați. Ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că 5 colaboratori ai Centrului au fost răniți și unul a decedat.

„Dar cu regret am fost anuntați că 5 colaboratori ai Centrului sunt răniți și unul a decedat, ei toți locuind în clădirea care a fost afectată de bombardamente. (…) Nimic mai groaznic decât războiul. Suntem niște fericiți atât timp cât nu zboară rachete pe de-asupra noastră, prețuiți aceasta. Restul toate pot fi rezolvate”, a spus oficialul moldovean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: