facebook.com

Cum rămâne cu diaspora? Membrii CEC și reprezentanții MAEIE se întrunesc în ședință

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) se întrunesc în ședință, pe 23 iunie. Potrivit membrului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrei Spînu, oficialii vor discuta despre secțiile de votare care urmează a fi constituite în diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate din luna iulie.

Ședința urmează să se desfășoare începând cu ora 11:00.

„Urmărim atent ședința și sper să nu avem surprize. Cei care vor încerca să blocheze o vor face-o împotriva oamenilor”, a scris candidatul PAS la funcția de deputat Andrei Spînu, pe o rețea de socializare.

***

În seara de 22 iunie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a repins recursul Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău. Prin urmare, cele două hotărâre emise anteior de CEC, privind constituirea a 139, iar ulterior, 146 de secții de votare în afara țării au fost anulate definitiv.

Amintim că MAEIE a propus anterior deschiderea unui număr de 191 de secții de votare pentru scrutinul parlamentar.

Alegerile parlamentare anticipate sunt planificate pentru 11 iulie. Conform legislaţiei electorale moldoveneşti, secţiile de vot, inclusiv cele din diaspora, trebuie constituite cu cel puţin 35 de zile înainte de data scrutinului, termen ce s-a scurs deja.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Moldovenii își pot declara noul loc de ședere pentru parlamentare. Care este termenul-limită

Comisia Electorală Centrală (CEC) reamintește cetățenilor cu drept de vot că pot să-și declare noul loc de ședere la primărie sau pretură, dacă, de la ultimele alegeri, s-au mutat într-o altă localitate.

Declarația de ședere permite includerea alegătorilor în lista electorală corespunzătoare noii adrese. În același timp, persoana va fi radiată automat din lista electorală unde acesta își are domiciliul sau reședința temporar valabilă.

Pentru a face declarația, cetățenii trebuie să se prezinte la administrația publică locală cu actul de identitate. Registratorul va înregistra modificarea în Registrul de Stat al Alegătorilor și va elibera o recipisă de confirmare.

Data-limită pentru depunerea declarației este 3 septembrie 2025, inclusiv – cu 25 de zile înainte de alegeri.

CEC avertizează că declarația este valabilă doar pentru scrutinul din 20 octombrie și că cele depuse pentru alegerile anterioare nu mai sunt valabile.

Reamintim că alegerile parlamentare vor avea loc la toamnă, pe data de 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: