Photo: NewsMaker / Andrei Mardari

Cum se înțeleg refugiații ucraineni cu moldovenii? MAI oferă ultimele informații operative

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Oprea, dă asigurări că situația cu refugiații este sub control. În pofida numărului mare de cetățeni străini pe teritoriul Moldovei, Oprea spune că nu există disensiuni între oameni pe criterii etnice sau religioase. Declarațiile au fost făcute pe 18 martie, în cadrul unei conferințe de presă privind situația operativă pe domeniul afacerilor interne.  

Totodată, șeful IGSU a menționat că în 24 ore nu a avut loc nici o crimă deosebit de gravă sau excepțional de gravă.

„Indiferent de dificultăți, situația cu refugiații este sub control: avem produse suficiente, oamenii se înțeleg bine între ei, în orașe și sate este liniște. Toți oamenii, indiferent de limba vorbită, etnie, religie sunt în siguranță în Moldova. Toate serviciile publice funcționează în interesul cetățenilor”, a menționat Alexandru Oprea.

Pe de altă parte, autoritățile susțin că s-au intensificat atacurile informaționale. Există un val nou de dezinformări prin utilizarea mass-mediei, inclusiv din afara țării.

„Vă dau un exemplu: eu, în calitate de salvator, pot compara o știre falsă cu un cutremur, care nu durează mult. Știți că un cutremur în Republica Moldova durează până la 52  secunde. Exact așa e și o știre falsă – nu ține mult, dar efectele ei pot afecta mulți oameni. Printre ele, menționăm știrea falsă despre lipsa sării, sau știrea falsă despre interdicția pentru bărbați de a părăsi teritoriul Republicii Moldova. Nici una dintre aceste știri nu s-a adeverit. Le vom trece cu bine pe toate, e nevoie să fim uniți, să avem mintea limpede și inima bună”, a conchis Alexandru Oprea, Șeful IGSU.

Șeful IGSU a oferit și alte exemple de știri false.

„Republica Moldova ar începe să înroleze bărbaţi în armată, deficit de carburanți pe piață, misiunile diplomatice ar fi evacuate din Republica Moldova, există puțină valută în Republica Moldova”.

În ultimele 24 ore, a fost înregistrat cel mai scăzut un flux de cetățeni, ce vin pe segmentul moldo-ucrainean, de la începutul războiului. Pentru comparație, ieri spre Huși au plecat doar 381 cetățeni, îmbarcați în 8 autocare, pe când în zilele precedente, la Huși plecau câte 14 autocare. 266 cetățeni au plecat spre Chișinău. În 8 ore, pe sectorul moldo-ucrainean au intrat mai puțin de 3.000 persoane, iar 2.355 persoane care au ieșit din țară pe cale aeriană.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Alternativa” contestă numirea judecătorilor constituționali: „Se încearcă promovarea unor persoane apropiate politic”

Blocul Alternativa a contestat la Curtea Constituțională (CC) prevederile legale, care permit numirea judecătorilor Curții Constituționale pentru două mandate consecutive, fără concurs. O sesizare în acest sens a fost depusă de către deputatul neafiliat Gaik Vartanean împreună cu colegii din Blocul „Alternativa”.

„Considerăm că aceste modificări au fost operate cu scopul de a facilita numirea în această funcție a unor persoane apropiate politic — inclusiv din conducerea partidului de guvernământ, PAS. Legalitatea acestor modificări urmează a fi verificată”, susține Alternativa.

O altă sesizare vizează activitatea Consiliului pe lângă Agenția de Investiții și urmărește verificarea constituționalității prevederilor care ar permite închiderea unor instituții media.

„Solicităm Curții să verifice dacă aceste practici respectă sau încalcă prevederile Constituției Republicii Moldova”, a declarat Vartanean.

***

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii. 

Pe 19 iunie, CSM a anunțat că un singur candidat s-a înscris la concursul pe care l-a organizat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Ion Malanciuc, magistrat la Judecătoria Criuleni, detașat temporar la Curtea Supremă de Justiție. În nota informativă publicată, CSM a solicitat opinia publicului cu privire la candidatura lui Malanciuc și a stabilit termenul limită pentru transmiterea observațiilor: 23 iunie.

Tot pe 19 iunie, premierul Dorin Recean a anunțat că Domnica Manole și Sergiu Litvinenco sunt candidaturile Guvernului pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională. Decizia va fi luată la următoarea ședință a Guvernului.

După Guvern, și Parlamentul și-a anunțat candidații pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională (CC), propunându-i pe actualii membri ai Curții – Liuba Șova și Nicolae Roșca. Potrivit șefului legislativului, Igor Grosu, cei doi întrunesc competențele profesionale necesare pentru a asigura un nou mandat în cadrul instituției.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: