Cum va folosi Moldova partea care îi revine din $2 miliarde oferite de SUA pentru apărare? Precizarea Ministerului Apărării
Full Article 2 minutes read

Cum va folosi Moldova partea care îi revine din $2 miliarde oferite de SUA pentru apărare? Precizarea Ministerului Apărării

În urma anunțului SUA despre oferirea unui ajutor militar în valoare de 2 miliarde dolari pentru Ucraina, Moldova și alte state afectate de războiul declanșat de Rusia, Ministerul Apărării al Republicii Moldova menționează că suportul va fi utilizat la consolidarea capacității de apărare, precum și la asigurarea participării în operațiuni internaționale de menținere a păcii. 

Pentru NM, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării Maria Aramă a declarat că Republica Moldova va beneficia de ajutor militar din partea SUA pentru realizarea reformei militare, consolidarea capacității de apărare și asigurarea participării în operațiuni internaționale de menținere a păcii.

„Decizia vine în rezultatul dialogului strategic dintre țara noastră și SUA, în contextul continuării implementării proiectelor de asistență derulate în Armata Națională”, a comunicat Aramă.

Printre proiecte, potrivit reprezentantului Ministerului, se numără programele FMF (Foreign Military Fund), Programul Internaţional Militar de Educaţie şi Instruire (IMET), Inițiativa Globală pentru Operațiuni de Menținere a Păcii (GPOI) și Humanitarian Mine Action (HMA).

Menționăm că administraţia Biden a anunţat un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina şi alte ţări europene care „prezintă cel mai mare risc cu privire la o viitoare agresiune rusă”, printre care şi Republica Moldova.

În aşteptarea aprobării, aproximativ 1 miliard de dolari vor fi alocaţi Ucrainei, iar restul va fi împărţit între România, Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia şi Slovenia, a precizat Departamentul de Stat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: