Curtea Constituțională a respins sesizarea Partidului „ȘOR” privind starea de urgență din Moldova
Full Article 1 minutes read

Curtea Constituțională a respins sesizarea Partidului „ȘOR” privind starea de urgență din Moldova

Curtea Constituțională a respins sesizarea prin care Partidul „ȘOR” a solicitat controlul constituționalității hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență. 

Autoarea sesizării menționează că legislatorul nu a argumentat necesitatea prelungirii stării de urgență și nu a stabilit exact care măsuri urgente pot fi adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale. La prelungirea stării de urgență, legislatorul a acceptat propunerea Guvernului fără a formula vreo obiecție sau fără să analizeze măsurile care se impun, lăsându-i Comisiei o marjă discreționară largă în acest domeniu.

Curtea Constituțională precizează că la examinarea sesizării s-a constatat o paritate de voturi. Examinarea constituționalității hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență din 1 decembrie 2022 a fost sistată, conform prevederilor din Codul jurisdicției constituționale.

Decizia Curții este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Amintim că starea de urgență a fost declarată prin Hotărârea Parlamentului nr. 41 din 24 februarie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: