Curtea de Apel se reunește din nou în ședință. Va examina recursul privind excluderea candidaților „Șansă” de la alegeri
Full Article 3 minutes read

Curtea de Apel se reunește din nou în ședință. Va examina recursul privind excluderea candidaților „Șansă” de la alegeri

Partidul Politic „Șansa” – afiliat fugarului Ilan Șor – se plânge că nu poate participa la alegerile locale generale, organizate pe 5 noiembrie în toată țara. Liderul formațiunii politice, Alexei Lungu, anunță că Curtea de Apel Chișinău a amânat, după mai multe ore de dezbateri, ședința din 4 noiembrie în care urma să examineze recursul Partidului „Șor” privind excluderea candidaților săi de la alegeri. Ședința va începe pe 5 noiembrie, la ora 11.00.

„Curtea de Apel Chișinău nu a luat ieri o decizie cu privire la apelul partidului „Șansă”. Ședința a fost prelungită până noaptea târziu și, în cele din urmă, a fost amânată pentru astăzi, 5 noiembrie, la ora 11.00. Între timp, în buletinele de vot, în dreptul Partidului „Șansă” a fost aplicată ștampila „RETRAS”. (…) Oamenilor li s-a luat cu desăvârșire dreptul de a-și decide viitorul în mod independent și li se sugerează să voteze pentru PAS sau pentru PAS. (…) Procesul electoral din Moldova este complet discreditat”, se arată în comunicatul emis de „Șansa”.

Amintim că Partidul „Șansă” a fost exclus din campania electorală prin decizia Comisiei Situații Excepționale din 3 noiembrie. În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” din toate buletinele de vot.

Pe 4 noiembrie, „Șansă” a anunțat că a contestat decizia autorităților în instanță. Președintele formațiunii, Alexei Lungu, care și-a pierdut șansa de a candida la șefia Primăriei Orhei, și-a exprimat convingerea că dosarul va ajunge la Curtea Supremă de Justiție. Detalii – AICI.

Actualizare 13:30: Curtea de Apel Chișinău a amânat, din nou, examinarea sesizării „Șansă”. Se întâmplă după ce judecătorii au admis ridicarea excepției de neconstituționalitate. După ședință, membrii CA au refuzat să vorbească cu jurnaliștii și să răspundă la întrebările acestora. Formațiunea politică nu a comentat, deocamdată, decizia CA de a amâna, din nou, examinarea sesizării.

***

Reamintim că astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Află tot ce trebuie să știi despre actualul scrutin electoral – AICI.

***

Până la această oră, aproape 158 de mii de moldoveni (5,72%) și-au exercitat dreptul la vot.

Exercitarea dreptului la vot poate fi realizat în baza următoarelor acte:

  • buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova;
  • buletinul de identitate provizoriu;
  • pașaportul cetățeanului Republicii Moldova.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: